Три спешни мерки бяха планирани днес, които ще бъдат изпълнени

...
Три спешни мерки бяха планирани днес, които ще бъдат изпълнени
Коментари Харесай

Спешно спасяват язовир Рогозен 1

Три незабавни ограничения бяха планувани през днешния ден, които ще бъдат изпълнени в идващите дни на язовир „ Рогозен 1 “. Това решение бе взето откакто на мястото дойде заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, дружно с екип от НЕК и от дружество „ Язовири и каскади “, заяви Дарик.

Повече от един час продължи работната среща, която организираха заместник-министър Първанов, специалистите, които бяха пристигнали с него, регионалният шеф на Враца Малина Николова и кметът на община Хайредин Тодор Алексиев. Обсъдени бяха разнообразни разновидности за това какви незабавни ограничения би трябвало да бъдат приложени, с цел да стане изцяло безвреден язовир „ Рогозен 1 “. Окончателният вид за това какви ограничения ще се вземат разгласи заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

„ Вече са поръчани спомагателни хидротехнически уреди, така наречен „ сифони “, които ще водят в допълнение през язовирната стена водни количества. Тъй като главният изпускател все още не води това, което би трябвало да се води. Така че с тези спомагателни уреди ще стартират да се отточват повече количества вода от това, което е сега. Втора мярка – разваленият преливник ще стартира да се насипва с едра скална маса, тъй че при бъдещи прииждания на висока вълна, водата да се успокоява и да не се получават всички тези обрушвания, които всички вие виждате. Трета мярка – след язовирната стена разчистване на коритото, с цел да може водата да се води по-безпрепятствено “ – заключи Първанов.

Това са трите незабавни ограничения, които ще бъдат приложени незабавно.

Заедно с тях ще бъдат оповестени публичните поръчки за техническото възобновяване на проблематичните места на двата язовира „ Рогозен 1 “ и „ Бързина “. Финансирането на ремонтно-възстановителните работи по тях стана допустимо откакто през днешния ден на свое изключително съвещание Министерски съвет гласоподава да бъдат отпуснати за тях на община Хайредин 3 милиона лв..

След визитата си на място Красимир Първанов акцентира, че и все още няма никаква заплаха за популацията от района.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР