Три случая на флурона са установени от началото на годината

...
Три случая на флурона са установени от началото на годината
Коментари Харесай

Как да разпознаем, че сме болни от флурона

Три случая на флурона са открити от началото на годината в България. Заразените са в Русе, Пазарджик и София, демонстрират данните на Министерството на опазване на здравето.

Флуронът съставлява по едно и също време зародила зараза (коинфекция) с грипен вирус и с ковид (от англ. " Flurona " – flu+corona), а не нов вид или подвариант на SARS-CoV-2, обясниха от Министерство на здравеопазването.

Наличието на коинфекцията не постоянно значи, че човек боледува два пъти по-тежко, само че допуска по-високи опасности за здравето за разлика от случаите, при които човек е инфектиран единствено с грипен вирус или единствено с ковид SARS-CoV-2.

И двата вируса предизвикват респираторни инфекции и се предават по въздушно-капков път, както и посредством нечисти повърхности. Тези вируси са склонни да заразяват най-много клетките, които покриват горните и долните дихателни пътища, и могат да причинят необятен набор от болести – от безсимптомни или относително леки инфекции до тежки затруднения или гибел.

Въз основа на извършени изследвания най-честите признаци при пациенти с флурона са треска (89,4%), кашлица (79,3%), задух (24,1%), мускулни болки (20,7%) и затруднено дишане (20,7%). Доколкото двата вируса имат сходни признаци, коинфекцията се открива посредством лабораторно проучване.

Своевременната лабораторна диагностика е от извънредно значение и при двете болести за назначението на най-подходящата терапия. При лицата с хронични болести и подозрение за сезонен грип основно е още в първите часове от появяването на недоволства да се стартира противовирусна терапия.

Възрастните хора и страдащите от хронични болести са изложени на по-висок риск от тежко протичане на коинфекция сред грипен вирус и SARS-CoV-2 и следващи затруднения за здравето, като вероятността да се наложи болнично лекуване (в това число и интензивни грижи) е доста по-висока.

Ваксинацията и спазването на нефармацевтичните ограничения като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и съблюдаване на физическа отдалеченост са най-сигурният метод да се предпазим както от COVID-19, по този начин и от други инфекции, излъчени по въздушно-капков път, в това число от сезонния грип и други остри респираторни инфекции.

 

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР