Три сектора ще помпат инфлацията през следващите три месеца. Това

...
Три сектора ще помпат инфлацията през следващите три месеца. Това
Коментари Харесай

Три сектора помпат инфлацията у нас

Три бранша ще помпат инфлацията през идващите три месеца. Това са строителството, търговията на дребно и услугите, излиза наяве от анкета на Националния статистически институт измежду мениджъри от разнообразни сектори.

Цените на материали и първични материали порастват и неизбежно ще дадат отражение както в строителството, по този начин и при дребните поправки. От началото на годината строително желязо, кофражи, изолации, замазки са с нови, по-високи цени и растежът не стопира. Това докара до 20% оскъпяване на себестойността на новите жилища, което до момента отчасти се поемаше от вложителите. Анкетираните мениджъри показват, че „ имат желание да усилят продажните цени в идващите три месеца “, показват от Национален статистически институт.

Подобни упования има и в търговията на дребно и услугите, макар че някои от запитаните означават, че ще се опитат да задържат цените до октомври. Една от аргументите за упования растеж е, че цената на тока е по-висока. Както огромния, по този начин и дребния бизнес към този момент е на свободния пазар на сила, който през топлите месеци се характеризира с по-високи цени. В добавка – нарастват и горивата и надлежно транспортните разноски, което също се отразява на крайните цени.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР