Три седмици, след като депутатите излязоха във ваканция заради подготовката

...
Три седмици, след като депутатите излязоха във ваканция заради подготовката
Коментари Харесай

Фалстарт на парламента: Управляващите сили останаха разединени, докато опозицията внесе нов вот на недоверие

Три седмици, откакто депутатите излязоха във почивка поради подготовката на локалните избори, през днешния ден те трябваше да се завърнат. Това обаче не се случи – Народното събрание не събра кворум, с цел да рестартира законодателната активност в страната. ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи не се явиха в зала.

Напрежението сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължава да бъде високо.

В неделя водачът на ГЕРБ Бойко Борисов упрекна своите сътрудници от ПП-ДБ в основаването на " различни сглобки “ по места в страната по време на локалните избори. Днес Борисов събра партията на Национален съвет, на който трябваше да бъде решено дали ГЕРБ ще продължи да поддържа държавното управление.

Именно поради Националния съвет ГЕРБ-СДС не се яви в Народното събрание през днешния ден. Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова изясни пред публицисти, че занапред стартират разбори както на изборните резултати, по този начин и на управническите решения на кабинета. Предстои да се организира съвещание на изпълнителната комисия на партията във Велико Търново, на което ще участват всички кметове на общини и регионалните координатори, където ще бъде взето решението – Ще поддържа ли ГЕРБ държавното управление, или не.

Междувременно Движение за права и свободи също не се появиха в Народното събрание. Вчера досегашният ръководител на партията Мустафа Карадайъ изненадващо подаде оставка от длъжността. Четвъртата политическа мощ в Народното събрание резервира безмълвие и през днешния ден, само че парламентарната група към този момент има нов водач – Делян Пеевски. Последният се трансформира в представител на партията в последните няколко месеца. Именно Пеевски заяви през вчерашния ден пред публицисти, че Карадайъ самичък е взел решението да се отдръпна от председателския си пост. Ахмед Доган пое оперативното управление на партията до провеждането на Национална конференция през февруари идната година.

От " Продължаваме промяната – Демократична България “ обаче през днешния ден участваха в Народното събрание. Съпредседателят на обединението Кирил Петков към този момент съобщи готовността си за нови диалози с Борисов. Петков сподели, че не изпитва терзания от среща с водачите на (не)коалиционните си сътрудници. Той акцентира, че пред страната има доста значими задания, които би трябвало да бъдат изпълнени.

Христо Иванов също разяснява държанието ГЕРБ-СДС. Той сподели, че ръководството е мъчно още от самото основаване на ръководещата настройка, само че акцентира, че не вижда аргументи за " преразглеждане на задачите, заложени преди сформирането на кабинета “.

И до момента в който ръководещото болшинство остана разединено, то опозицията още веднъж се сплоти, внасяйки нов избор на съмнение. Инициаторът бе Българска социалистическа партия, а тематиката – бранш " Отбрана “. На пръв взор, ръководещите политически сили имат нужния брой гласове, с цел да го преодолеят тъкмо както при първия. Тогава " Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ събраха едвам 71 гласа " за “. Дали това ще се повтори, или може да има изненада – следва да стане ясно.

Утре депутатите ще опитат да започват още веднъж. Заседанието на Народното събрание стартира в 9:00 часа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР