Три сдружения са подали оферти за обществената поръчка на Булгартрансгаз

...
Три сдружения са подали оферти за обществената поръчка на Булгартрансгаз
Коментари Харесай

Ясно е кои са кандидатите за строежа на инфраструктурата за българската част на Турски поток

Три сдружения са подали предложения за публичната поръчка на " Булгартрансгаз " за създаване на новата газова права от турската граница до сръбския град Зайчар . Това стана ясно по време на обществено отваряне на документите, съобщи БГНЕС.
Имената на подалите оферта са следните:
- ДЗЗД Консорциум – Газово развиване и уголемение в България ГРРБ с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България
- Обединение от 1.Industries Fovallalkozo Zrt 2.Industries-KVV Kivitelezo Zrt
- Обединение Консорциум Аркад с участници: Аркад Ей Би Би С.п.А и Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни.
Сред подалите предложения са консорциум от Саудитска Арабия, Италия и Унгария, посочи изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов. До средата на годината би трябвало да бъде пусната процедура за финансираща институция. Най-късно до края месеца или началото на другия ще стане явен спечелилият..
Трите компании, които са резервирали потенциал на тръбата, нямат право да се отхвърлят за новата тръба. Подалите обвързващи предложения са " Булгаргаз ", съветската " Газпром " и швейцарската " Мет ".
Трасето, по което ще се транспортира газа от " Турски поток ", е с дължина 485 километра. За градежа страната ще вложи 2,8 милиарда лв., като това беше признато на равнище парламент. " Булгартрансгаз " се реши да строи разширението на газовата инфраструктура, откакто направи тест дали бъдещата тръба ще бъде на 100% резервирана.
Строителството на българския сектор от " Турски поток " краткотрайно беше блокирано поради подадена на 12 февруари тъжба в Комисия за защита на конкуренцията от " Атоменергоремонт " на Христо Ковачки. Два дни по-късно компанията отдръпна жалбата си. От Комисия за защита на конкуренцията не показаха претекстове за изтеглянето.
Изграждането на новия сектор беше незабавно решено, откакто се появи информация, че Русия ще построи втората тръба на " Турски поток " през България. Екип в Министерството на енергетиката направи актуализация на енергийната тактика, тъй че да не останем без газови потоци от Русия след 2020 година. Документът преглежда построяването на основни газови планове на Балканите като " Турски поток ", " Южен газов кулоар ", Трансанадолски газопровод, Трансадриатически газопровод, междусистемната връзка Гърция-България, както и планът за нов терминал за полутечен газ в Александруполис, в който " Булгартрансгаз " ще взе участие с миноритарен дял.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР