Три са версии за трагичния инцидент с малкия самолет, който

...
Три са версии за трагичния инцидент с малкия самолет, който
Коментари Харесай

Комисия ще разследва авиокатастрофата край Ихтиман

Три са версии за трагичния случай с дребния аероплан, който се разруши край Ихтиман и докара до гибелта на двама души. Машината е изгубила височина поради човешка неточност, влошено положение или механически отвод.
„ На височина 60-80 метра по данни на очевидци, които са го следили, самолетът стартира внезапен завой наляво. В идващия миг се срутва и прави три витки към земята, споделя Христо Христов от Специализирано звено за следствие на авиосъбития.

По информация на bTV до към преди година злощастният аероплан, разрушил се край Ихтиман, е бил на хангар на летище Лесново. Първият полет с този модел аероплан, който словенска марка, е в средата на 90-те. Подобна е и машината, която се разруши край село Черньово до Ихтиман.

Машината е била с превишена летателна маса, твърди следствието.

„ Относително 475 кг е оптималната му излетна маса, към 100 литра има гориво на борда. Ако сложим пасажера и водача по 70 кг. Виждаме, че тук е към 530 кг зрителна маса. Малко над допустимата”, пресмята Христов.

От началото на годината трагичните случаи в „ дребната авиация " са 3, а починалите - 8.

Властите регистрират от ден на ден полети с сходни самолети и наклонност повече водачи да надценяват опциите си. Според дългогодишния инструктор Георги Влайков кандидат-пилотите се усилват.

„ Самолети не падат ето по този начин. Самолети падат поради това, че редица фактори са се натрупали в доста несъответствуваща поредност в несъответствуващия миг. Много правила, които постоянно са написани с кръвта на някой и са били погазени и резултатът е логичен”, споделя Георги Влайков от образователен център при Авиоотряд „ Варна ".

За Влайков лицензът не значи на практика опит. А водачът край Ихтиман е бил с задоволително летателни часове и е изцяло дееспособен от 2016 година.

От Специализираното звено за следствие на авиационните събития оповестиха, че ще образуват комисия, с която ще продължат следствието.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР