Три са възможните сценарии за войната в Украйна, като за

...
Три са възможните сценарии за войната в Украйна, като за
Коментари Харесай

Военен експерт: Три са възможните сценарии за войната в Украйна, но само един е реалистичен

Три са вероятните сюжети за войната в Украйна, като за мен единствено един е реален. Това сподели пред Българска национална телевизия Камен Невенкин, който е специалист по военна история, откривател на Втората международна война.

Първият е доста бърза победа на Русия. Аз по-късно ще обясня заради какви аргументи той няма по какъв начин да се случи. Другият - много нереалистичен сюжет, е Украйна да реализира победа или да изтласка руснаците на линията преди 24 февруари. Третият, който е най-реалистичен, това е една доста продължителна и изтощителна война, която следим към този момент втори или трети месец. Там е безусловно - два километра наляво, два километра надясно, това село е наше, но към този момент не е наше, пък на следващия ден отново е наше. Отделно, че то към този момент е единствено на картата, на територия не съществува, тъй като е тотално разрушено. Това е така наречен позиционна война, която знаем от предишното и от Първата, и Втората международна война по какъв начин се развива, съобщи той.

Според него бързата победа на съветската войска не е реалистична, тъй като войните към този момент не се водели по този силов метод. " Войните се водят от добре подготвени и доста добре въоръжени бойци. Ефикасната войска е един златен триъгълник, равностранен, който има три равнопоставени съставния елемент. Това е бойният дух, това е високото качество на оборудването и това е вярната организация на армията. Значи в съветската войска на процедура и трите съставния елемент отсъстват. Т.е. те и да докарат още един милион души, с изключение на да им дадат вероятно някакво стрелково оръжие и да ги изпратя напред да мрат - просто ще има доста загуби и нищо повече. При това им липсва мотивация ", сподели Невенкин.

" Да си го кажем в прав текст - там сега води война изметта на съветското общество. Това са безусловно въоръжени гастарбайтери. Понеже Путин разгласи експанзията си специфична военна интервенция, командването не може да активизира, който изиска, а единствено този, който пожелае. И по тази причина употребяват такива индиректни насилствени способи, като “можем да помислим да ти опростим заемите, а пък в случай че отидеш и печелиш по 1500 $ на месец”. Така притеглят хора от така наречен “глубинка” или дълбоката провинция. Селища без тоалетни, без асфалт, бедност. За хората там, присъединяване в боевете е метод на оцеляване и не можем да приказваме за някакъв военен дух или пък политическа мотивация ", добави той.

" Руската войска е професионална единствено на хартия. В същинската професионална войска един боец получава доста пари, с цел да се готви в продължение на години. А руснаците имат някаква проекция на наборна войска, на която се заплаща кеш. В момента имат едни мобилни, назовават ги военкомати, които вървят из Русия напред-назад, пускат някаква музика и пропагандират хората да се записват в армията. А експертите са добре готови, в това число и физически. В репортаж от една съветска болница се виждаха ранени съветски бойци, разсъблечени. Някои от тях безусловно си бяха като скелети. Те не влизат в никакви стандарти на натовски военнослужещи. То не е боец, нито човек, по този начин да се каже. Това е някакъв обезверен човечец, който споделя - в случай че не ме убият, ще имам някакви пари, когато това нещо свърши ", сподели още той.

" В момента главните борби са в региона на Донбас и Луганската област. Там е войната и е в доста тежка, само че статична фаза. За да реализират безапелационен триумф руснаците над украинците, те би трябвало да унищожават този кулоар от Николаев и Херсон, с цел да се завземе Одеса и по някакъв метод да се доближи до примерно до Молдова. Но това е един доста тъничък кулоар, който е доста уязвим, тъй като от север на юг текат няколко огромни реки, в това число Инголец и Южен бук. Този кулоар е значим, тъй като - първо ще се свърже с съветските военни бази в Приднестровието и второ - ще изолира Украйна физически от Югоизточна Европа, в това число и от Турция действително. Но с цел да завоюват войната, руснаците би трябвало да разчистят цяла област, а не просто да пробият по коридора. Защото тук има доста значими пътища и железопътни линии. Т.е. те ще могат да трансферират войски, където си изискат. Но те са блокирани в региона на Херсон и не могат да продължат. Този сюжет, с цел да се реализира, би трябвало смяна в тактиката, трябват доста нови оръжия, нов метод на мислене, все неща, които за руснаците са в областта на фантазиите. Просто армията е отражение на обществото им. Не може едно изостанало общество да създаде от единствено себе си някаква доста по-различна, съвременна войска ", изясни той.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР