Три са основните качества, които ще направят PR бизнесът устойчив

...
Три са основните качества, които ще направят PR бизнесът устойчив
Коментари Харесай

Пол Холмс на #Next20: За да бъде PR-ът устойчив, са нужни интегритет, емпатия и кураж

„ Три са главните качества, които ще създадат PR бизнесът резистентен в бъдеще – интегритет, емпатия и кураж. Ние като промишленост би трябвало да се фокусираме върху търсенето и развиването на тези умения, тези гении, тези лични характерности, в случай че желаеме да помогнем на нашите клиенти да се изправят пред този тип свят и бизнес, в който предстоят разнообразни рецесии и пандемии, без значение по какъв начин се назовават “. Това бе главното обръщение на един от най-авторитетните в света информационни специалисти с повече от 30 години опит в PR-а Пол Холмс по време на виртуалната конференция #Next20. Форумът бе проведен от Българската асоциация на ПР организациите (БАПРА) във връзка 20-годишнината на организацията.

Целта бе да се очертаят достиженията на българската PR промишленост и да се набележат стъпките, които бизнесът би трябвало да извърви в идващите 20 години. Участниците дискутираха качествата, които експертите на бъдещето би трябвало да имат и уменията, които да развиват, с цел да продължи браншът да бъде постоянен и да се развива сполучливо в близкото и далечно бъдеще. Пол Холмс добави, че информационните специалисти би трябвало да имат и още едно качество – ученолюбивост, само че на първо място би трябвало да работят за така наречен Purpose driven businesses. „ Необходимо е да се фокусираме повече там, където нашият бизнес е консултантски, а не просто агенционен. Бъдещето на нашия бизнес не е просто в артикулирането на позицията на фирмите, макар че това ще остане значима част от работата на PR експертите, то е в помагането на фирмите да решат каква би трябвало да е тяхната позиция и да осъзнаят какви са последствията от нея и държанието им “, сподели Холмс. Икономистът доцент Явор Янкулов показа know-how по отношение на „ продаването “ на хрумвания. Той даде скъпи препоръки, основани на внушителния си опит, както и показа забавни проблеми от своята процедура. Той показа забавни техники за справяне с възражения на клиенти и очерта седем правилото за работа с тях.

Икономистът очерта още съответните стъпки, които е належащо да се извървят, с цел да се осъществят сполучливо продажби и разкри своите техники за работа с клиенти и компании от друг вид. Форумът

#Next20 се състоя от три панела – „ Лидерство “, „ Професионалните стандарти “ и „ Талантите “. В другите полемики участваха потвърдили се български експерти, които показаха своите позиции по тематиките. Рекламистът и ръководещ сътрудник в The Smarts Радослав Бимбалов акцентира, че PR-ът не би трябвало да бъде другарство с аудиторията по машинален метод и добави: „ Днес по-важно е фирмите да имат добър водач, в сравнение с положително лого “.

Бимбалов и изпълнителният шеф в Кока-Кола България Дора Стрезова означиха, че потребителските настройки се трансформират с бързи темпове. „ Бързината на смяна на потребителите затруднява класическите ни способи за разбор “, означи Дора Стрезова. Двамата се сплотиха към тезата, че е належащо експертите да се концентрират върху качествени, а не количествени данни, с цел да насочат настоящи и работещи послания към потребителите. Темата за гениите в сектора бе дискутирана от Катя Димитрова – шеф на организация Interimage и член на УС на БАПРА, и Мария Желязова - началник отдел " Корпоративни връзки " в TBI Bank.

Двете насочиха вниманието към значимостта на гениите за развиването на фирмите. Според Мария Желязова, по-успешни са екипите, в които решенията не се взимат единствено от висшия мениджмънт, а от всички гении, намесени по веригата. Катя Димитрова показа своите наблюдения, че младежите отиват да работят в фирмите, които оставят отпечатък в обществото. Двете се сплотиха към това, че е значимо фирмите да обръщат внимание на развиването на своите гении и по едно и също време с това да се стараят да поддържат постоянна ценностна система, с която да ги притеглят и задържат. Мария Гергова-Бенгтссон - създател и притежател на организация United Partners, и Ралица Жикова - PR employer branding в софтуерната компания Chaos group, обърнаха особено внимание на професионалните стандарти. Според тях, в последните две години вниманието е изострено към спазването на етичните стандарти, които съблюдават работодателите. „ Пандемията оказа помощ на всички ни да развием доста нови умения, само че етичните ни стандарти останаха постоянни “, сподели Живкова. Участниците в конференцията #Next20 се сплотиха към тезата, че за бъдещето на PR промишлеността е нужна демонстрация на повече еластичност в връзката с потребителите, само че и с фирмите.

Спазването на етичните правила би трябвало да продължи, а бъдещето на сектора е в изпълняването на задачата му като консултантска услуга, а не просто изпълнителска. Отговорност на PR експертите е да насочат вниманието на фирмите към значимостта от оставянето на отпечатък в обществото и виновното държание, както и към преструктурирането на процеса по взимане на решения – от висшия мениджмънт към присъединяване на целия екип в тях. „ Посланията минаха от декларативни към съчувствени “ – означи Катя Димитрова. Това бе изведено и като ключ за сполучливото бъдещо развиване на информационната промишленост в идващите 20 години.

За Пол Холмс: Повече от 30 години Пол Холмс учи и проучва световната ПР промишленост и е една от най-авторитетните персони в сектора. Основател е на PRovoke Media, която дава вести, проучвания, разбори и противоположна връзка за световната ПР промишленост.

За БАПРА: Българска асоциация на ПР организациите (БАПРА) е основана през 2001 година като самостоятелна и доброволна организация с нестопанска цел, да подкрепя и утвърждава ПР-а като активност в интерес на развиването на актуалното общество. БАПРА работи за възстановяване партньорството на ПР бизнеса у нас с държавната и локалната власт, университетските среди, бизнеса, цивилен организации и медиите. Членове на БАПРА са най-авторитетните компании за информационни услуги на българския пазар. Всички членуващи компании в Асоциацията одобряват Етичния кодекс на ПР експертите в България, подсигуряват транспарантна и честна активност, висок професионализъм и лоялно отношение, както към клиентите, по този начин и към своите сътрудници.

БАПРА е гласът на българския PR бизнес. Facebook:

Уебсайт:

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР