Три различни състава на Върховния административен съд отхвърлиха жалбите на

...
Три различни състава на Върховния административен съд отхвърлиха жалбите на
Коментари Харесай

Съдът окончателно против Божков: Лицензите на Еврофутбол и Национална лотария са правилно отнети

Три разнообразни състава на Върховния административен съд отхвърлиха жалбите на " Еврофутбол " ООД и " Национална лотария " АД срещу решения на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) за дефинитивно лишаване на притежаваните лицензи.

Това е смяна по отношение на решението на първа инстанция, от Софийския административен съд.
Съгласно решенията, двете компании не са подхванали нужните дейности да погасят или обезпечат просрочени обществени вземания в периодите, указани от Държавната комисия по
хазарта (ДХК). При " Еврофутбол " става въпрос за общо 328 882 670,98 лв. (главница 261 164 891,87 лв. и рента 69 304 242,84 лева), а при " Национална лотария " – 14 945 470,83 лева главница и 4 015 495,73 лева рента.

Съгласно разпореждания на Закона за
хазарта (чл. 85, алинея 1, т. 1), Комисията ползва с стимулирана заповед (ПАМ) лишаване за период от три до шест месеца на издадения лиценз за образуване на хазартни игри или за активност, когато са налице просрочени обществени отговорности в размер над 5000 лева и не е показано поръчителство в размер на главницата и лихвите, каквитепроцесните случаи. Когато няма дейности за погасяване на задълженията, ДХК разполага с пълномощието да постанови дефинитивно лишаване на притежавания лиценз (чл. 86, алинея 1, т. 7 ЗХ).

От доказателствата по делата по неопределен метод е открито, че ДКХ е приложила насилствени административни мeрки – краткотрайно лишаване на лиценза за период от три месеца, като е разпоредено в същия период да се подхващат дейности по преустановяването на позволените нарушавания, т.е. за погасяване или застраховане на просрочените обществени вземания към ДКХ. Това обаче не е сторено в законоустановения период, споделят съдиите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР