Три правителствата на малцинствата е имала България от 1990-та година

...
Три правителствата на малцинствата е имала България от 1990-та година
Коментари Харесай

Ще блокира ли работата на НС без ясно мнозинство

Три държавните управления на малцинствата е имала България от 1990-та година насам. Първото е на Съюз на демократичните сили с министър председател Филип Димитров. Тогава то разполага със 110 депутатски гласа. След тях пред този проблем се изправя първото държавно управление на Бойко Борисов, което ръководи със 117 лични народни представители. Липсващите четири гласа идват от други народни представители.

Кабинетът " Орешарски " е третият, който ръководи без нужното болшинство. За 121 гласа не му доближава единствено един народен представител. България е на път да се  снабди с вид ръководство познато като държавно управление на малцинството.

" Това значи, че няма да има непрекъсната поддръжка от повече от половината народни представители. Не е въпрос на време, а на устойчивост ", изясни доцент Наталия Киселова, учител по Конституционно право.

" Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България " имат общо 109 депутати. Останалите партии – " ИТН ", които напущат обединението, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " имат 131.

" Във всеки един миг, когато не е ясно болшинството има подозрения за поддръжка, която не е безкористна ", разяснява още доцент Киселова.

Според социолозите с излизането на Има Такъв Народ от ръководството, страната ни ще е сложена в комплицирана обстановка.

" ГЕРБ и Съюз на демократичните сили отново влизат през задния вход. Това, което прави Слави Трифонов, ще реализира противоположното на това, което той споделя. Това е парадоксът на тази обстановка ", съобщи социологът Първан Симеонов пред Нова телевизия.

" Не виждам политически интерес нито на " Възраждане ", нито на ГЕРБ, нито на Движение за права и свободи, с цел да продължат живота на този кабинет в този му състав ", сподели политологът Димитър Ганев.

Доц. Киселова изясни, че оттук насетне министрите, които Слави Трифонов разгласи, че изтегля, би трябвало да подадат оставка.

" Тъй като министър-председателят съобщи, че ще предлагат господин Рашков, това значи петима министри от държавното управление да бъдат заменени ", пресмята доцент Киселова.

При неразбираемата обстановка пристигнаха и прогнозите.

" Доколкото разбирам Кирил Петков не е податлив да подаде оставка, тъй че можем да чакаме процедура по избор на съмнение ", изясни доцент Киселова.

Сред вероятните процедури:

" Ако цялото държавно управление реши да подаде оставка, ще влезем в процедури на Политическа партия още веднъж да се връчи мандата ", изясни Киселова.

След това да бъде връчен на втората по величина ПГ и на трета по желание на президента. Ако и в трите случая не бъде образувано ново държавно управление, президентът чак тогава разпуска 47-я парламент.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР