Три пъти викат Кирил Петков в пленарна зала, Никола Минчев

...
Три пъти викат Кирил Петков в пленарна зала, Никола Минчев
Коментари Харесай

Анализатори и политолози пред „Труд” за решението на народното събрание за Украйна: Зеленски манипулира българския парламент

Три пъти викат Кирил Петков в пленарна зала, Никола Минчев го крие
Лъжем Киев, че може да ремонтираме оръжията им

Като груба операция дефинираха писмото на Володимир Зеленски интернационалните специалисти, в което украинският президент желае настоятелно военно-техническа помощ от България. Родните депутати се оказаха надали не на документално послушание на украйнския президент Володимир Зеленски, откакто с 200 гласа „ за” изгласуваха съвсем мотамо настояванията на Киев за помощ, изпратени сутринта в писмо до Народното събрание. Това разясниха пред „ Труд” политолози и анализатори след резултата от многочасовите диспути в пленарна зала.

Още рано сутринта хората на Кирил Петков в Народното събрание включиха писмото от името на президента на Украйна в план за решение на Народното събрание (виж карето, б. р.). Разпореждане за този неприемлив ход дал персонално министър-председателят, разясниха народни представители от ръководещото болшинство. В последна сметка целокупният ни парламент за малко да изгласува настояванията на Зеленски дружно с входящия номер на писмото, само че на няколко пъти депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев обърна внимание, че документът е импортиран от посланика на Украйна у нас. „ Никой парламент не може да взема решения, наложителни за всички органи на страната, в което да се цитира искане на посланик - това ще се учи в дипломатическите учебни заведения като отрицателен пример”, съобщи Цонев. Малко по-рано пък Любомир Каримански от Има Такъв Народ също настоя от „ Промяната” да изяснят съответно какво значи „ военно-техническа помощ” за Украйна.

Писмото да бъде включено в плана за решение, настоя Атанас Михнев от Политическа партия, зам.-председател на Комисията по външна политика.

От Движение за права и свободи три пъти приканиха ръководителя на Народното събрание Никола Минчев да предложения министър-председателя, само че без триумф. „ На празен стол ли ще даваме мандат?”, попита Йордан Цонев.

Той зададе въпрос и по какъв начин ще се заплаща военно-техническата помощ, за която Народното събрание би трябвало да даде мандат на Министерски съвет. Йордан Цонев напомни, че член 110 от бюджета включва финансиране на действия, свързани с указване на филантропична помощ за Украйна, както и разноски за последици от военните дейности. Той акцентира, че военно-техническата помощ не е планувана в този член. „ Министерски съвет трябваше да е вносител на предлагането за военната помощ за Украйна - те ще провеждат ремонта на военната техника, те ще обезпечават пари за него. Има и още един аспект - не е работа на депутатите да дефинират външната политика на страната. Странно е, че нямаше и нито един представител на държавното управление в пленарна зала до момента в който течаха дебатите”, разяснява пред „ Труд” проф. Пламен Киров.

Любомир Каримански от „ Има подобен народ” попита по какъв начин по писмо на посланика на Украйна може да бъде даден мандат на Министерски съвет. „ Ами в случай че на следващия ден различен дипломат напише писмо, ще го прибавим ли и него? Не може да съществува сходно нещо в решение”, съобщи той.

Каримански зададе и още няколко основни въпроса - Имаме ли ясно решение на Министерски съвет какво ще даваме. Къде е дефинирано какво съставлява военно-техническа помощ. Какво можем да ремонтираме, какво тъкмо ще ремонтираме. Той акцентира, че „ ремонтната активност е упомената в писмото, импортирано от украинския дипломат, а в проекторешението се приказва за военно-техническа помощ.”

Каримански акцентира, че всички решения за военно-техническа помощ от страните, които към този момент оказват такава са взети не от парламентите, а от държавните управления им.

„ Всички активи и пасиви в страната се ръководят от Министерски съвет. Затова точно Министерски съвет би трябвало да вземе решението”, сподели още депутатът от Има Такъв Народ.

„ Срамно е българското държавно управление да натиска друга страна да взема решение вътрешно-коалиционни проблеми и да легитимират избрани въртеливи движения”, сподели от своя страна Даниел Митов от ГЕРБ. Колегата му Христо Гаджев акцентира, че няма по какъв начин в България да се ремонтира украинска военна техника, както упорства Зеленски.

„ Който е предложил да се ремонтира в България украинска военна техника, лъже безочливо в очите”, съобщи Гаджев. Той е безапелационен, че страната ни няма опция да помогне по този метод. Според него това е невероятно да се случи и тъй като оръжията от Украйна няма по какъв начин да бъдат превозени до България.

„ Друго е ситуацията, в случай че вземаме украинска техника и даваме друга. Това го вършат други страни, в случай че това е вашето желание, кажете го ясно, а не мълчете”, прикани още Гаджев, който назова политиката на държавното управление „ щраусова”.
„ Какво тъкмо имате поради под военно-техническа помощ. Това е съветски израз апропо, съществува в съветската литература. В западната има военна и техническа помощ. Ако ще подкрепяме Украйна с съветска терминология, това е на ваша отговорност”, съобщи още Гаджев.

„ Решението за ремонт е изпразнено от наличие. Нереалистичен ремонт, това е тъжна позиция, спасяваща едно ръководство. С сходна позиция не се вземат решение фундаменталните въпроси - къде стои България, кои правила отстоява, а покупко-продажбите под масата ще продължат, мародерите ще продължат да мародерстват”, сподели още депутатът от ГЕРБ.

Кореспонденцията от Володимир Зеленски
Исканията са в шест точки, първата се повтаря от различен документ


Посланикът на Украйна Виталий Москаленко е внесъл писмо до Народното събрание, малко преди началото на дебатите за даване на военна помощ на Украйна, което е от президента Володимир Зеленски. Депутатите от „ Продължаваме промяната” обясниха, че писмото било разследване от диалозите в Киев на премиера Кирил Петков и президента на Украйна Володимир Зеленски.

Странното е, че като първа точка от настояванията на Зеленски до Народното събрание е продължение с поддръжката за участие на Украйна в Европейски Съюз. Но още на 19 февруари по време на Мюнхенската конференция за сигурност, Зеленски и Петков подписаха „ взаимна декларация в поддръжка на европейската вероятност на Украйна”. Така точка първа от настояванията на Зеленски са в действителност повторения от към този момент парафираната декларация преди повече от два месеца.

Ето и цялостният текст на писмото, импортирано от посланика на Украйна до българските депутати: „ Уважаеми народни представители, въз основа на срещата и диалозите сред президента на Украйна Володимир Зеленски и министър-председателя на България Кирил Петков, състояли се в Киев на 28 април т. година, като дипломат на Украйна ви апелирам за даване на следната помощ за Украйна:

1. Продължаване с поддръжката за участие на Украйна в Европейски Съюз

2. Помощ за украинските жители, бягащи от войната

3. Осигуряване на опция за изнасяне на украинското зърно във Варна

4. Засилването на енергийно съдействие

5. Ремонтна активност на украинска военна техника във военните предприятия на България

6. Продължаване на доставките на филантропична помощ”.
Проф. Пламен Киров, пред „ Труд”: Няма потребност от витиевати формули, гласоподаваха военна помощ


За коалиция като сегашната - орел, рак, щука и охлюв е обикновено да се изиска писмо от непознато посолство, с което да се потърси опрощение. Т. е. случи се това което се очакваше. Чудеха се каква формула да измислят, по този начин щото цялата коалиция да гласоподават. То се оказа, че обединението е по-широка, тъй като включи и Движение за права и свободи и ГЕРБ. Единствена съпротива се оказа „ Възраждане”. Всъщност, „ Възраждане” сега много ловко нападат Българска социалистическа партия, тъй като те няма от кое място другаде да получат поддръжка при едни бъдещи избори, с изключение на да изсмучат електорат от Българска социалистическа партия. Големият губещ от всичко, което се случва е Българска социалистическа партия, защото си губят от твърдия електорат и не могат да обяснят в последна сметка какво тъкмо са отстояли като позиция. Ако една военна техника е извадена от строя, развалена е и тя се ремонтира и още веднъж се връща в една воюваща страна, какво е това? Доставка на оръжие. Защото една негодна техника вие привеждате в валидност да стреля и да се водят военни дейности с нея, затова вие не ремонтирате, а изнасяте въоръжение. При това, забележете, че става въпрос за ремонт на развалена техника, само че ремонтът е безвъзмезден за воюващата страна. Ако ние получавахме отсреща пари, по тази причина че ремонтираме и доставяме, може да се одобри, че има някакво отношение на взимане и давене, т. е. контракт. А сега ние оказваме военна помощ на Украйна. И това би трябвало ясно да се каже, а не да се крие зад витиевати формули. Дава се един смокинов лист на Българска социалистическа партия да си го сложат на едни срамни места.
Костадин Костадинов, водач на „ Възраждане”, пред „ Труд”: Страната се ръководи от екстремистка формация


Страната не се ръководи от българско държавно управление, а екстремистка формация - от национални предатели и някогашни непознати жители. За българските потребности то е глухо, сляпо и надълбоко заспало. Това съобщи водачът на „ Възраждане” Костадин Костадинов от парламентарната естрада. Когато едно държавно управление тръгне против ползите на своя народ, то към този момент не съставлява своя народ, а някого другиго - някой, който дава нареждания и указания. Нека никой не си прави илюзията, че ние, българите, не виждаме какво става. Това държавно управление желае война. Нека бъдат гласувани тези оферти в Народното събрание. Щом държавното управление желае война, то ще я получи. Ние, българите, ще му я дадем, съобщи още водачът на „ Възраждане”.



Депутатите от „ Възраждане” снимаха негативния си избор, с цел да разгласяват след това в обществените мрежи позицията на партията си против изпращане на военна помощ за Украйна.
Слави Василев, политолог, пред „ Труд”: Гласуването сподели, че елитът ни е без политическо достолепие


Коалицията ловко съумява да употребява външно-политическа обстановка, с цел да си основава вътрешно-политически проблеми, което на дадения стадий ми се коства освен недалновидно, само че и контрапродуктивно въз основа на многото проблеми, които има да се вземат решение точно в границите на страната ни. След като кабинетът не може да осъзнае, че обществото е освен разграничено във връзка с войната в Украйна, само че и коства ми се, че преобладаващото предпочитание в жителите е за неутралитет. Това не се схваща от държавното управление и то желае да наложи личната си трактовка на тези комплицирани събития, нещо, което ще му коства огромна част от поддръжката. Гласуването в Народното събрание сподели, че всички политици и партии, като се изключи тези, които гласоподаваха срещу, имат доста малко политическо достолепие, тъй като то изисква съзнаването на събитието, че обстановката е изключително комплицирана. Светът не е черно бял и българският политически хайлайф не осъзнава това.

Кристиан Вигенин: „ Не” на войната и „ Да” на дипломацията
Българска социалистическа партия изяснява, че военно-техническата помощ не е обвързвана с оръжия
Червени: Ръководството е вкопчено във властта



Хуманитарната, финансова и военно-техническа помощ се свежда до 6-те точки в формалното искане на Украйна към България и нито едно от тях не е обвързвано с оръжия и муниции. Това сподели зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин от парламентарната естрада, в опит да оправдае гласуването на алените в поддръжка на предлагането на „ Продължаваме промяната” за помощта към Украйна.

Веднага в алените конгреси във фейсбук се появиха гневни мнения, че даже ремонт на оръжия за Украйна не е правене на захарен памук и управлението на „ Позитано” 20 към този момент прави политика ден за ден, единствено да е вкопчено във властта. „ Ние от Българска социалистическа партия не одобряваме войнствената изразителност, в това число от някои от нашите сътрудници в управлението”, сподели Вигенин. И продължи: „ Приветстваме напъните на министър-председателя да омекотява разграничителните линии, само че тези старания биха дали резултат единствено, в случай че нужните взаимни отстъпки се създадат от всеки един от сътрудниците в коалицията”. По думите му не сме на стадий, в който би трябвало да взимаме решение за даване на оръжия и муниции на Украйна: „ Така че нашата позиция е, че това, което се предлага, може да бъде подкрепено от нас”, посочи той. Кристиан Вигенин означи, обратно на внушенията, че България не е единствената страна от евросъюза, която не дава оръжия на Украйна. В сходна позиция са Австрия, Кипър, Малта, Ирландия и Унгария. Според Вигенин обединението има късмет да покаже, че може да демонстрира почитание към разликите и да разчиства пътя на страната напред. „ Не намирам за разумно да се употребява една война, с цел да се отървем от остарялото си оръжие и да получим ново. Все отново има някои граници на морала, които не могат да се прекрачват”, заключи зам.-председателят на Народно събрание и на социалистите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР