Три пъти е по-голяма вероятността за водачите на моторни превозни

...
Три пъти е по-голяма вероятността за водачите на моторни превозни
Коментари Харесай

Три пъти е по-голяма вероятността да попаднете в катастрофа при мокра пътна настилка

Три пъти е по-голяма вероятността за водачите на моторни транспортни средства да попаднат в пътнотранспортно произшествие при дъждовно време или мокри пътни настилки. По тази причина от Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата " приканват всички, които ще подхващат пътувания за празниците, да понижат скоростта и да усилят дистанцията, изключително при неподходящи метеорологични условия.

Средносрочната прогноза за времето, която регулярно се подава към Националния център за сигурност на придвижването по пътищата, демонстрира, че през идващите дни тук-там в страната ще има валежи, ниските температури също са причина за формиране на слана, а на по-високи места - и на замръзване. Дори при положителни метеорологични условия на времето е значимо хората да бъдат със засилено внимание, тъй като се чака натоварен трафик.

Анализ на данните за пътния травматизъм демонстрира, че приблизително по 500 ПТП с потърпевши хора пораждат всяка година през месец декември. По тази причина от Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата " приканват хората да бъдат изключително деликатни. „ Предстоят едни от най-обичаните празници. Въпреки че желаеме да сме с околните си, доста от нас ще спазят рекомендацията на здравните управляващи за обществена отдалеченост. Нека обаче съблюдаваме отдалеченост и когато сме на пътя, тъй като точно тя може да ни даде времето да реагираме и да ни защищити да попаднем в случай, следствията от който могат да са съдбовни ", приканват специалистите.

Сред най-важните препоръки за безвредно пътешестване през зимата е техническата редовност и подготовката на автомобила. Изборът на гуми е основен, а детайли, които водачите от време на време подценяват, са също доста значими - редовността на чистачките и светлините, както и какъв брой добре е изчистен автомобилът от насъбран сняг върху него.

„ Не би трябвало да забравяме, че оптимално позволената скорост е изчислена при положителни метеорологични условия. При дъжд, снеговалеж или лимитирана видимост, намалете скоростта и увеличете дистанцията ", акцентират още специалистите. Те молят и никой да не подценява умората, когато е на път и разясняват, че хиляди хора по света всяка година губят живота си, тъй като са заспали на кормилото. „ Разсейването е също толкоз рисково, по тази причина включете самолетния режим на телефона, настройте GPS системата и изберете музиката, която ще слушате, преди да потеглите. Когато шофирате, двете ръце би трябвало да са на кормилото, а погледът да следи единствено трафика ", показват от Агенцията.

„ Един главен съвет за пасивна сигурност: всички пасажери в транспортното средство да слагат предпазните си колани. Коланът на задната седалка също е наложителен, а той избавя живота освен на пасажера, който го носи, само че и на индивида, който седи пред него ", се показва още в рекомендациите на Агенцията. Акцент се слага и на наложителното условие децата до 12 година да пътуват в профилирано детско столче.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР