Три парламентарни комисии - по бюджет и финанси, здравната и

...
Три парламентарни комисии - по бюджет и финанси, здравната и
Коментари Харесай

Трима министри убеждаваха депутатите в необходимостта от актуализация на бюджета |

Три парламентарни комисии - по бюджет и финанси, здравната и по обществената политика, обсъждаха през днешния ден актуализацията на бюджета на взаимно съвещание. На него бяха поканени и трима министри - на финансите Асен Василев, на опазването на здравето Стойчо Кацаров и на обществената политика Гълъб Донев, които трябваше да убедят депутатите в нуждата от преразглеждане на държавните разходи.

Асен Василев настоя за стесняване на разноските на всички институции на държавна прехрана. Според него може да бъде обезпечен запас, по тази причина ведомствата с прехвърляния от бюджета изготвят бърз обзор на харчовете си „ с индикативна цел – понижаване на разноските за държавен личен състав и прехрана от 10% “.

Първи спор: ГЕРБ vs. Има Такъв Народ

Заседанието стартира с замяна на обвинявания. Даниела Дариткова от ГЕРБ съобщи, че взаимното съвещание се прави, с цел да се смачка дебатът от някого, който желае доста бързо да се одобри актуализацията и да завърши работата на Народното събрание.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански пък й опонира, че времевата рамка за приемане на актуализация на бюджета не се трансформира, а взаимното съвещание се постанова поради тематиката.

Изслушването на Асен Василев

Служебният финансов министър Асен Василев акцентира, че е нужна актуализация за бюджета, тъй като опциите за преструктуриране на разноски са " доста мощно лимитирани ". 

Той акцентира още веднъж, че досега отвън заложените в бюджета са изразходвани 1,194 милиарда лева, съвсем двойно над заложеното.

" Дадени са 522 млн. лева в допълнение за пенсии, 278 млн. лева в допълнение за мярката 60/40 и 36 млн. лева в допълнение за избори, 258 млн. лева в допълнение за опазване на здравето ", заяви Василев и добави, че при " планувани 1,196 милиарда лева за Коронавирус и здраве досега са похарчили 2,390 милиарда лева

" Необходимо е да обезпечим здравните ограничения, обществените, тези за бизнеса, както и ограниченията за защита по границата ", разяснява още Василев.

Той напомни главните параметри на актуализацията и означи, че има доста по-добра събираемост на приходите в хазната. Общо 575 млн. лева са планувани за спомагателни обществени разноски. 430 млн. лева са заложените разноски за поддръжка на бизнеса при положение на затваряне поради нова вълна от пандемията. 335 млн. лева са спомагателните разноски за опазване на здравето.

Тук са включени и средствата за спомагателни ваксини, като министър Василев изясни, че това е заплащане по контракт, подписан предходната година. 133 милиона лв. са разчетени при избори две в едно, само че в случай че изборите ще бъдат обособени, ще трябват още 50 милиона. Има и нарастване на вноската в Европейски Съюз поради Брекзит. Заложени са и 100 млн. лева за поддържане на пътищата в зимната конюнктура.

Той разяснява, че актуализацията цели само справяне с рецесиите през есента и зимата.

Изслушването на Стойчо Кацаров

Служебният здравен министър съобщи, че при изключителна обстановка и плануваните средства могат да не доближат.

В актуализацията на бюджета са заложени 113 млн. лева за медиците на първа линия, 5 млн. лева за слагане на ваксини, 34 млн. лева за закупуване на медикаменти, от които 14 млн. лева за Ремдисивир, както и 46 млн. лева за закупуване на ваксини.

За НЗОК са планувани спомагателни 13 млн. лева за административни разноски и 127 млн. лева за здравни заплащания

Изслушването на Гълъб Донев

Служебният обществен министър акцентира, че в сегашния бюджет не е маркирана наклонността за увеличение на хората, които употребяват обществени помощи като персонална помощ за отопление, за родители на деца до 14 година, както и по другите ограничения за бизнеса.

Донев добави, че размерът на пенсиите след преизчислението може да доближи до 13,3%.

Предвижда се минималните пенсии от 300 лева да се усилят на 340 лева, както и нарастване на тавана на пенсиите, като оптималният размер може да доближи до 1500 лева

Социалната пенсия за напреднала възраст се планува да е до 170 лева

В актуализацията се плануват също 72 млн. лева за персонална помощ, 85 млн. лева за целева помощ за отопление през зимата, 30 млн. лева за помощ за родители на деца до 14 година при затваряне на учебни заведения и детски градини.

Донев добави, че за пенсиите ще са нужни 390 млн. лева, като нарастване ще получат всички над 2 млн. пенсионери. Средният размер на нарастването ще бъде 64 лева

Всички против Василев

Спорове имаше и след края на чуването на служебните министри.

Кирил Ананиев от ГЕРБ, който оглавяваше финансовото министерство в последния кабинет на Бойко Борисов, пък съобщи, че препоръчаната актуализация на бюджета не дава отговор на Закона за обществените финанси.

Василев го отвърна, цитирайки закона в частта му за изключителни и неотложни разноски. На което Ананиев отвърна, че по този начин препоръчаният бюджет крие доста опасности, тъй като не е юридически разбор на разноските за идващите 3 година

Василев отговори, че е единствените непрекъснати разноски в актуализацията са свързани с преизчислението на пенсиите и избори и добави:

" Дано разноските за избори не останат непрекъснати. "

Румен Гечев от Българска социалистическа партия също разкритикува плана за актуализация на бюджета, който съгласно него оставял България освен на дъното на Европейски Съюз, само че и страната " копаела " надолу.

Василев репликира, че той е част от длъжностен кабинет, който няма упоритости да състава бюджетната политика на страната в идващите 4 година

От Движение за права и свободи пък обявиха, че тонът към актуализацията на бюджета е прекомерно оптимистичен, а би следвало да е закостенял. От партията считат, че е актуализацията " отваря кутията на Пандора " и е допустимо сред двете четения на закона да се появят популистки оферти, изключително на фона на задаващата се поредна предизборна акция.

Служебният финансов министър отговори, че приходите са планувани консервативно и са непрекъснати. За разноските той съобщи, че проектобюджетът е плануван по този начин, че да покрият два месеца тежка рецесия, каквато е имало предходната година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР