Три от парламентарните партии биха приели да получат мандат и

...
Три от парламентарните партии биха приели да получат мандат и
Коментари Харесай

Политически реакции: Три от партиите биха опитали да съставят правителство


Три от парламентарните партии биха приели да получат мандат и да опитат да сформират държавно управление. Това са Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и „ ИТН “.

Днес обаче от Българска социалистическа партия отидоха една крачка по-далеч в оповестяването на желанията си и обявиха, че в случай че мандатът отиде при тях - те ще поканят за министър председател представител на най-голямата политическа мощ – „ Продължаваме промяната “.

Веднага след тях сходно желание показаха и от „ Демократична България “. И двете партии споделиха че всичко е в ръцете на президента, а те ще се съобразят с него.

Денят стартира с ненадейно предложение от Българска социалистическа партия към сътрудниците - в случай че получат мандата, да поддържат министър председател от „ Продължаваме промяната “.

„ Каквото президентът реши, ние сме подготвени да вземем мандат. Моето мнение е, че министър председателят би трябвало да е излъчен от най-голямата партия, „ Продължаваме промяната “, а не от този, който е взел мандата “, съобщи Корнелия Нинова.

„ Продължаваме промяната “ дадоха отговор, че има и по-важни тематики на диалог.

„ Сега топката е в полето на президента, той би трябвало да вземе отговорно държавническо решение на коя мощ да даде третия мандат и по-късно да беседваме. Най-важно е да се реши дали има работеща формула и да се извърши стратегия. Едва по-късно номинация за министър председател “, сподели Андрей Гюров от „ Продължаваме промяната “.

„ ИТН “ през днешния ден публично също се прицелиха в третия мандат.

„ Това е виновната позиция, да се вземе и да се направи опит да има държавно управление. Най-добре да има консенсусна фигура “, сподели Любомир Каримански от Има Такъв Народ.

„ Демократична България “ също оповестиха, че биха говорили единствено с обособени депутати от Има Такъв Народ, не с цялата партия. И също оферираха - в случай че мандатът е при тях, да правят отстъпка премиерското кресло.

„ Логично е министър председателят да се излъчи от „ Продължаваме промяната “ след диалози с сътрудниците, без значение дали е от „ Продължаваме промяната “ или е самостоятелен “, съобщи Владислав Панев от Демократична България.

А опозицията си остана на мнение, че изборите чукат на вратата.

„ Имаме водени диалози, че ни трябват предварителни избори, в случай че размислим ще ви кажем “, означи Йордан Цонев.

За незабавни избори от дни упорстват също и от ГЕРБ, и от „ Възраждане “.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР