Три от четирите мегапоръчки на обща стойност над 2.8 млрд.

...
Три от четирите мегапоръчки на обща стойност над 2.8 млрд.
Коментари Харесай

Три от четирите мегапоръчки за новите влакове са спрени

Три от четирите мегапоръчки на обща стойност над 2.8 милиарда лева без Данък добавена стойност са спрени, излиза наяве от информация в Регистъра за публични поръчки. Това се е случило на 25 май, само че към момента липсва документи за аргументите. От Министерство на превоза показаха за Economic.bg, че търговете са спрени " по отношение на постъпили уведомления от Комисия за защита на конкуренцията за формирани производства по тъжби на заинтригувани лица ".

Спрени са поръчките за 7 двуетажни мотриси, 35 едноетажни и 20 пуш-пул влака. Единствено поръчката за 18 маневрени локомотива не е прекъсната. Припомняме, че преди седмица стана ясно, че точно трите поръчки се апелират от огромни интернационалните компании пред Комисия за защита на конкуренцията. 

Точният отговор на ведомството гласи: 

В осъществяване на наредбата на член 203, алинея 3 от Закон за обществените поръчки процедурите са спрени по отношение на постъпили уведомления от Комисия за защита на конкуренцията за формирани производства по тъжби на заинтригувани лица. Към сегашния миг във връзка с желаната мярка " Спиране на процедурата " няма изговаряне от страна на Комисия за защита на конкуренцията. "

В Закона за публични поръчки (ЗОП) и въпросната наредба, представена от министерството, е записано, че процедурата стопира, до момента в който няма определението, с което се оставя без почитание настояването за краткотрайна мярка, или е ясно решението по жалбата, в случай че е наложена краткотрайната мярка.

Новият преносим състав се финансира със средства по Плана за възобновяване и резистентност. По заложен график търговете трябваше да започват преди близо 8 месеца, само че Министерството на превоза споделяше, че съгласува поръчките с Европейската комисия. Предвид това в началото закъснение, в този момент ще се натрупа и ново поради входираните тъжби.

Преди ден транспортният министър Христо Алексиев съобщи, че не се тормози от 6-те тъжби и разяснява, че в тях „ прозира опит от страна на избрани огромни западни компании да прокарват тяхна техническа политика, която за тях е преференциална. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР