Три от бъдещите общо 16 български изтребители F-16 вече са

...
Три от бъдещите общо 16 български изтребители F-16 вече са
Коментари Харесай

Тагарев: Три от българските F-16 вече са на конвейра в САЩ

Три от бъдещите общо 16 български изтребители F-16 към този момент са на конвейра в завода в Съединени американски щати. Това разгласи военният министър Тодор Тагарев пред публицисти във Варна. Той заяви и, че през есента възнамерява посещаване в Съединени американски щати, с цел да види персонално по какъв начин върви производството.
Изтребителите се създават в особено издигнат за задачата цех в Грийнвийл, Южна Королина. През 2019 година третият кабинет " Борисов "   заплати 1,3 милиарда $ или към 2,2 млрд.лв по контракт сред Съединени американски щати и България за производството и придобиването на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). Пакетът включва образование на водачи и наземни екипажи, логистика, помощно съоръжение и военна техника.
През 2024 година бюджетът за защита ще нарасне, разгласи още Тодор Тагарев. По думите му бюджетът ще доближи два % от брутния вътрешен артикул. Имайки поради обстановката със сигурността в Черно море, Военноморските сили ще получат прочут приоритет, сподели още министърът. Той добави, че няма задоволително наблюдения, с цел да даде цялостна оценка на активността на военния флот, само че вижда предпочитание да се усъвършенстват качествата му и ще се работи в тази посока.
Министърът разяснява, че още през тази година е обезпечено покачване на заплатите на военнослужещите с 10 %, само че за превъзмогване на казуса с дефицита на фрагменти в армията ще се търсят сложни решения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР