- Три нови технологии за батерии с течен електролит за

...
- Три нови технологии за батерии с течен електролит за
Коментари Харесай

Пътна карта на Toyota за развитието на aвангардните технологии в областта на акумулаторните батерии

- Три нови технологии за акумулатори с течен електролит за обезпечаване на по-висока мощ, по-голям пробег, по-бързо зареждане и по-ниска цена

- Пробивът в региона на батериите с корав електролит измества фокуса на развойната работа към основаване на серийно произвеждане

- Технологията за понижаване на височината на батерията е един от основните фактори за възстановяване на пробега

Брюксел, 14 септември 2023 година – При неотдавнашното разкриване на своя цех за електрически коли Toyota Motor Corporation (Toyota) разкри, че производството на последващо потомство BEV (електрически коли, захранвани от батерии) ще започва през 2026 година

Toyota възнамерява да предложи електрически коли с авангардно зареждане и задвижване.
Те освен ще бъдат проектирани и създавани по друг метод, само че и ще се зареждат от основани на нови технологии акумулаторни акумулатори, които ще надвишават рамките на разнообразните потребности и упования на клиентите на Toyota. По време на неотдавнашния механически семинар, чиято тематика бе „ Да променим бъдещето на колите “, Toyota даде първи сведения за своите революционни решения в региона на електрическите коли от последващо потомство и направи прелиминарен обзор на своя проект за внедряване на авангардните технологии за акумулатори.

Такеро Като, началник на завода за електрически коли на Toyota, уточни, че идващото потомство BEV на марката ще се появи на пазара през 2026 година и че 1,7 милиона от 3,5-те милиона електрически коли, които Toyota чака да продаде до 2030 година, ще бъдат модели от това последващо потомство. Той акцентира също, че точно новите софтуерни решения в региона на батериите ще бъдат от основно значение за привлекателността и достъпността на електрическите коли за по-широк кръг клиенти и техните потребности.

„ Ще би трябвало да предлагаме разнообразни разновидности за акумулатори, тъкмо по този начин както ще би трябвало да предлагаме разнообразни разновидности на мотори. В региона на батериите е значимо да осигурим решения, съответстващи на потребностите на другите модели и на клиентите “, отбелязва Такеро Като.
Toyota показа четири вида акумулатори от последващо потомство, включващи технологии както с течни, по този начин и с твърди електролити, и направи прелиминарен обзор на две спомагателни стъпки, свързани с технологиите свързани с батериите с корав електролит.

Подобрени качества на батериите с течен електролит
Батериите с течни електролити, които сега са главната технология употребена при батериите за електрически коли, се усъвършенстват от Toyota, с цел да обезпечат по-добра енергийна компактност, конкурентоспособност във връзка с разноските и по-добри параметри на зареждане.
Процесът включва три съществени софтуерни насоки в региона на батериите с течен електролит – „ Performance “, „ Popularised “ и „ High Performance “

1. Performance (батерии с по-високи динамични показатели) [литиево-йонни]
Предназначени за потребление от идващото потомство електрически коли, което ще бъде показано през 2026 година, Performance Li-Ion батериите ще обезпечат опция за увеличение на пробега им до над 800 км. Принос за него ще имат и усъвършенстваната аеродинамика и понижено тегло на автомобила. В допълнение, Performance батериите се чака да предложат:
20% понижение на разноските (в съпоставяне с сегашния електрически модел bZ4X)
Съкратено време за зареждане: 20 минути или по-малко (зареждане от/до равнище (SOC* 1) = 10-80%)
Очакван старт: 2026 година

2. Popularised (едросерийни) [литиево-желязо фосфатни литиево-йонни]
Освен това Toyota създава висококачествени акумулатори с по-ниска себестойност и цена, за основаване на по-широки рамки на интерес към електрическите коли, като дава на клиентите многообразие от благоприятни условия за консолидиране на акумулатори – сходно на избора, който сега клиентите имат с опцията за разнообразни задвижвания. Батериите „ за популяризация “ са конструирани въз основата на биполярна технология, която Toyota сътвори и утвърди при своите никел-метал хидридни (NiMh) акумулатори за хибридни електрически коли. Технологията е въведена и при батериите употребяващи по-евтините видове литиево-йонни кафези – с литиево-желязо фосфатни (LiFePO) материали за катода.

Очаква се батериите „ за популяризация “ да предложат:
20% нарастване на пробега (в съпоставяне с настоящия bZ4X)
40% понижение на разноските (в съпоставяне с настоящия bZ4X)
Кратко време за зареждане: 30 минути или по-малко (Зареждане от /до равнища (SOC* 1) = 10-80%)
Очакван старт: 2026-27 година

3. High Performance (батерии с най-високи динамични показатели) [литиево-йонни]
Освен гореспоменатите, Toyota създава високоефективни High-Performance акумулатори, които съчетават биполярната конструкция с литиево-йонна електрохимия и катод с високо наличие на никел. Така се реализират още по-високи качествени индикатори на литиево-йонните кафези и по този метод може да обезпечи увеличение на пробега до над 1000 км. Това става при съчетаване с усъвършенствана аеродинамика и понижено тегло на автомобила.

Очаква се High Performance батериите да предложат още:
Допълнителни 10% понижение на разноските спрямо батерията Performance
Време за бързо зареждане: 20 минути или по-малко (зареждане от/до равнища (SOC* 1) = 10-80%)
Очакван старт: 2027-28 г

Пробив при твърдотелните акумулатори [литиево-йонни]
В устрема си да усъвършенства издръжливостта на твърдотелните литиево-йонни акумулатори,Toyota направи първокласен пробив в технология, считана от дълго време за опция за смяна на цялостната картина в региона на електрическото задвижване. Твърдотелните акумулатори на Toyota имат корав електролит, който разрешава по-бързо придвижване на йоните и разрешават по-широка приемливост към високи напрежения, токове и температури. Тези качества вършат твърдотелните акумулатори подобаващи за бързо зареждане и разреждане и обезпечават повече мощ, респективно по-малък размер.
Компромисът до момента беше предстоящият по-кратък живот на батерията. Последните софтуерни достижения на Toyota дават опция за превъзмогване на това предизвикателство, в следствие от което компанията пренасочи фокуса си към основаване на условия за стартирането на твърдотелни акумулатори в всеобщо произвеждане. Целта е технологията да бъде подготвена за серийно произвеждане до 2027-28 година

Първоначално бе планувано батериите основани на твърдотелни кафези да бъдат въвеждани при коли с хибридно задвижване, само че фокусът на Toyota в този момент е главно върху въвеждането им в идващото потомство електрически коли. Очаква се първите твърдотелни акумулатори на Toyota да оферират:
20% нарастване на пробега спрямо батерията Performance (приблизително 1000 км)
Кратко време за зареждане: 10 минути или по-малко (Зареждане от/до равнище (SOC* 1) = 10-80%)

По-нататъшна развойна активност за създаване на твърдотелни акумулатори
Toyota към този момент създава литиево-йонна твърдотелна батерия с по-високи спецификации, която цели 50% усъвършенстване на пробега спрямо батерията Performance.

Оптимизиране на височината на батерията за реализиране на по-добър пробег
Аеродинамиката играе основна роля при установяване на пробега на колите.
По тази причина, както и от позиция на функционалност все по-голям фокус при развойната работа се слага върху намаляването или усъвършенстването на Cd (коефициента на обтекаемост).
Целите на Toyota отиват оттатък тази задача, при което стремежът е понижаване на цялостното аеродинамично противодействие изразено посредством CdA (Cd, умножено по A, челна площ), която, заради мултиплициращия резултат на челната повърхност, има доста огромно значение за пробега на автомобила.
Централна тенденция при Toyota е намаляването на височината на батерията, която нормално е инсталирана под пода на автомобила. Това води до изцяло увеличение на височината на автомобила, което по-късно има несъразмерен, умножен резултат върху CdA и затова върху характерностите на пробега на автомобила.

Ако височината на батерията може да бъде понижена, тогава общата височина на автомобила може да бъде понижена, функционалността CdA може да бъде усъвършенствана и общият пробег може да бъде повишен.
Ето за какво, Toyota, с изключение на всичко друго, се стреми да създава технологии за произвеждане на по-плоски акумулатори. Височината на батерията употребена в настоящия модел bZ4X, в това число корпуса, е към 150 мм. В бъдеще Toyota възнамерява да понижи височината на батерията до 120 мм и даже до 100 мм при спортните коли с високи динамични индикатори, където ниската позиция на бедрата също е желателна. Тези усъвършенствания във височината на батерията могат да имат позитивно влияние както върху пробега на автомобила, по този начин и върху ангажираността при шофиране и компановката според от цялостната му архитектура.

xxx

Toyota Motor Europe NV/SA (TME) е виновна за продажбите на едро и маркетинга на коли Toyota, GR (Gazoo Racing) и Lexus, елементи и аксесоари, както и европейските индустриални и инженерни интервенции на Toyota. Toyota обезпечава директно работа на над 27 000 души и е вложила над 10 милиарда евро в Европа от 1990 година насам. Нейните осем европейски индустриални завода са ситуирани в Португалия, Обединеното кралство, Франция, Полша, Чехия и Турция. Днес по европейските пътища има почти 16,5 милиона автомобила Toyota, GR и Lexus, чиито водачи се поддържат от мрежа от 28 национални компании за маркетинг и продажби и към 2800 търговски обекта за продажба на дребно в 53 страни (ЕС, Обединеното кралство, страните от ЕАСТ + Русия, Израел, Турция и други страни от Източна Европа). През 2021 година TME продаде 1 076 300 автомобила в Европа осигурявайки си 6,4% пазарен дял. За повече информация, апелирам посетете Facts & Figures (toyota.eu) и www.toyota-europe.com.

Toyota има вяра, че когато хората са свободни да се движат, всичко е допустимо. В преследването на „ Мобилност за всички “, Toyota има за цел да сътвори по-безопасна, по-свързана, приобщаваща и устойчива подвижност, с цел да реализира задачата си за основаване на „ Щастие за всички “. В Европа TME започва марката за подвижност KINTO, която предлага гама от услуги за подвижност в 14 страни и усилва продажбите си от бизнес към бизнес на артикули с горивни кафези с нулеви излъчвания, като обезпечава и инженерна поддръжка за тях. Като способства за задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване, Toyota работи за реализиране на въглеродна индиферентност в целия си бизнес в цяла Европа. Исторически водач в намаляването на CO2 в Европа, TME има за цел да реализира 100% понижение на CO2 във всички нови транспортни средства в Западна Европа до 2035 година и ще продължи да предлага цялостна гама от електрифицирани задвижвания на клиенти в целия район със своите хибридни, plug-in хибридни и електрически коли захранвани с акумулатори и с горивни кафези. Що се отнася до устойчивостта, Toyota се ангажира да премине оттатък нулата.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР