Три нови редки заболявания е включила здравната каса през 2018

...
Три нови редки заболявания е включила здравната каса през 2018
Коментари Харесай

Здравната каса плаща за 3 нови редки заболявания

Три нови редки болести е присъединила здравната каса през 2018 година в листата с заболявания, за лекуването на които заплаща изцяло или отчасти. Това са идиопатична белодробна фиброза, туберозна склероза и хемангиом в кърмаческа и ранна детска възраст. НЗОК заплаща изцяло или отчасти 1714 медикаменти, с които се лекуват общо 282 болести. Това съобщи доктор Галя Кондева, шеф на дирекция „ Лекарствени артикули, медицински произведения и надзор по определяне и разпределяне ” в НЗОК на семинар за „ Новите моменти в Националните рамкови контракти за 2018 година ”

От два месеца е улеснена и процедурата по получава на медикаментите за хронични и някои редки болести. С изключение на рецептите, съдържащи наркотични и упойващи субстанции, останалите към този момент могат да се извършват във всяка една аптека, без значение от местонахождението на лекаря, който я изписва. Досега медикаментите можеха да се вземат единствено от аптека в региона, от който са изписани.

172,2 млн. лева се чака да спести здравната каса от отсъпки от медикаменти през 2018 година Дефицитът по това перо обаче се чака да бъде сред 80 и 100 хиляди лева, като обичайно в последните години главно той се образува от разноски за онколекарства, сподели още доктор Кондева.

1 милиарда лева е общият бюджет на здравната каса за медикаменти, медицински произведения и диетични храни за 2018 година, добави тя. От тях 282 млн.лв. са за онколекарства, като 75% от средствата отиват за възнаграждение на таергетна лечения, а 25% за общоприета химиотерапия. Таргетната терапия е прицелна терапия, която е самостоятелна при всеки пациент. Чрез несъмнено лекарство се влияе върху мутирал протеин в клетката, който няма естествената регулация, постоянно е деен и кара туморната клетка да се дели. Това лекарство блокира прицелно единствено мутиралия протеин.

98 млн. лева от бюджета на НЗОК са планувани за медицински произведения, прилагани в болничната помощ, главно в ортопедията, кардиологията и неврохиругията, изясни доктор Галя Кондева. С тях се заплащатт близо 3700 медицинки произведения, от които 590 за домашно лекуване. Най-голямо е потреблението в кардиологията, където разноските на здравната каса са 52 на 100. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР