Три нови процедури в подкрепа на пазара на труда планира

...
Три нови процедури в подкрепа на пазара на труда планира
Коментари Харесай

Помагат на българите от чужбина да се адаптират по-лесно на родна земя

Три нови процедури в поддръжка на пазара на труда възнамерява да осъществя през 2020 година Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “. Очаква се интервенциите да бъдат гласувани по време на идното съвещание на Комитета за наблюдаване на 12 декември. Заместник-министърът на труда и обществената политика и началник на Управляващия орган на ОПРЧР Зорница Русинова заяви, че ще бъде препоръчано нарастване на бюджета на процедурата „ Национална EURES мрежа” с 5 млн. лева, с което общият бюджет ще надвиши 10 млн. лева Целта на изменението е да се създаде подтикващ пакет за завръщане на мигрирали българи. По новия съставен елемент ще бъдат осъществени услуги за достъп до националния пазар на труда за българи в чужбина.

Очаква се в процедурата да бъдат обхванати 350 българи в чужбина и техните фамилии. Те ще бъдат съветвани и свързани с работодатели в България, ще им бъде направен самостоятелен проект за деяние и ще имат достъп до пакети от услуги за по-лесна акомодация на родна земя. По процедурата се възнамерява на завърналите се българи да бъдат поемани разноски за наем, за детегледач до записване на децата в ясла или детска градина, финансови тласъци за работа в области с ниски хонорари. Предвижда се вдишване и на разноските за образование на български език за членове от фамилията, които не владеят български език. Предприемчивите българи, които се завърнат, ще бъдат съветвани за насърчаване на предприемачество и ориентиране към финансови медиатори за разпределяне на микрокредити по линия на финансовите принадлежности на ОПРЧР. Услугите ще се дават за период от 1 година. Пакетът от услуги възлиза на към 1 200 лв. месечно.

„ Тази скица е пилотна и с нея се опитваме да тестваме до каква степен тези услуги биха дали опция на българите, които живеят отвън страната, да се върнат и да работят в България “, разяснява Русинова.

Зам.-министър Русинова: Държавата освен че не лишава деца от фамилиите им, тя постоянно е търсила способи да ги поддържа в развъждането

Следващият кариерен конгрес за българи ще се организира на 27 януари 2020 година във Виена. Зам.-министърът посочи, че към 70% от българите, взели участие в трудовите тържища зад граница, имат предпочитание да се върнат в България. За тяхно облекчение ще бъде обособена контактна точка в Агенцията по заетостта, виртуално място, от което ще може да се черпи информация за икономическото положение на обещано обитаемо място, информация за детски градини, лечебни заведения, учебни заведения.

Втората процедура, чиято цел е да подкрепи съвместяването на персоналния и професионалния живот, е процедурата „ Детски кътове “. С бюджет от 15 млн. лв. ще бъдат подкрепени работодатели и заети при тях лица за отделяне на уместно помещение за почасови грижи за деца. Фирмите ще могат да се сдружават и дружно да аплайват с план, посочи основният шеф на основна дирекция „ Европейски фондове, интернационалните стратегии и планове “ в МТСП Лилия Стоянович. По интервенцията ще бъдат подготвени безработни, които да поставят почасови грижи за децата. Ще се даде опция за интервал до 12 месеца да бъдат покривани разноските за хонорари в размер на междинна брутна месечна заплата по данни на Национален статистически институт по икономическа активност „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “, която е към 1 200 лева Очаква се интервенцията да обхване 200 работодатели и 2 000 наети при тях детегледачи. Работодателите ще бъдат задължени за запазят предназначението на помещението за детски ъгъл за 5 години, в случай че в тях са вложени средства от плана, както и да запазят заетостта на детегледачите след привършване на плана сред 6 месеца и една година.

Според заместник-министър Русинова неналичието на задоволително места в ясли и детски градини постоянно е спънка за член от фамилията да работи на цялостно работно време. „ Това е един добър модел, тъй като дете, което би трябвало да бъде прибрано по-рано от ясла или детска градина, ще може да остане за няколко часа в детския ъгъл. Всеки родител се усеща по-спокоен, когато знае къде е детето му “, добави тя.

Подкрепа за намиране на личен състав за обществените услуги ще бъде във фокуса на новия съставен елемент на процедурата „ Работа “, който следва да бъде гласуван на Комитета за наблюдаване на 12 декември. Бюджетът на новия съставен елемент ще бъде 10 млн. лева Очаква се интервенцията да обхване 500 безработни, които ще бъдат наети като личен състав в обществени услуги след предварителна поръчка от шеф и преминато образование. Ще има опция за наемане на цялостно или ненапълно работно време. Възнагражденията в размер на междинната брутна работна заплата по икономическа активност „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ ще бъдат поемани по интервенцията за период до 18 месеца.

„ Надяваме се, че този съставен елемент ще бъде добър тласък за младежите, които приключват „ Социални действия “, да стартират стажове или работа в обществени услуги “, разяснява зам.-министърът. Русинова заяви, че Министерството на труда и обществената политика взаимно с Агенцията за обществено подкрепяне ще започва акция за привличане на младежите, които приключват „ Социални действия “ в университет. До момента са осъществени контакти със Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, Тракийския университет в Стара Загора, Русенския университет „ Ангел Кънчев “. Освен информация за опциите за стажуване и работа в обществени услуги, студентите ще могат да получат информация и за кариерни конгреси, на които да потърсят уместно работно място.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР