Три неща в антиинфлационните мерки на правителството идват откъм ДБ

...
Три неща в антиинфлационните мерки на правителството идват откъм ДБ
Коментари Харесай

Георги Ганев: Трябва ясно да се определи какво е хляб, защото и пастите се правят от брашно

" Три неща в антиинфлационните ограничения на държавното управление идват откъм Демократична България - повишение на прага за регистрация по Данък добавена стойност от 50 на 100 хиляди лева от 1 януари 2023 година Разумно е данъчни промени да се вършат на 1 януари – и от счетоводна, и от позиция на проектите на предприемачите и бизнесмените. Тази мярка дълготрайно ще усъвършенства две неща - ще понижи някои разноски, свързани със спазването на режима по Данък добавена стойност, което не е доста на ниска цена. И второ, по този начин дребните бизнеси ще станат по-конкурентни в избрани ниши. Например - представете си дребни производители на зеленчуци и плодове в България, които срещат сериозна конкуренция на огромни вносители, в този момент внезапно ще придобият преимущество, изключително в случай че развият между тях мрежи по цялата верига - все от компании, които са под прага на Данък добавена стойност. Става дума за едни 20% преимущество на този вид български производители. Нашата концепция е да се усъвършенства структурата на конкуренцията в българската стопанска система и да се отворят по-сериозни благоприятни условия на най-творческите и най-находчивите дребни и междинни компании, споделя в изявление за " 24 часа " депутатът от Демократична България Георги Ганев.

" Второто, което предлагаме, е понижаване на лихвата при неплащане на отговорности за избран интервал. Досега тя беше главният лихвен % плюс 10 пункта по закон, което се трансформира в сериозна тежест. Нашето предложение за физически лица е това да спадне до главен лихвен % плюс 4 - това е законовата рента. Ако в контракта е планувано друго, си важи договорът. И за юридически лица главен лихвен %, който сега в България е нула плюс 8. Третото наше предложение е да се понижи, доколкото е допустимо, акцизът върху горива и енергоносители. Понеже там цените са контролирани, това ще се отрази на крайната цена. Докато понижаване на ставки, апропо, върху богатства, които се търгуват свободно, по никакъв начин не е несъмнено, че в случай че се понижи Данък добавена стойност, ще се отрази безусловно на крайната цена ", счита икономистът.

" Много съм песимистичен дали ще се появят в действителност тези мечтани резултати, които сътрудниците от Българска социалистическа партия акцентират при нулева ставка върху хляба особено. Веднага увисва със страхотна мощ въпросът какво е самун от счетоводно-НАП-овска позиция. Не е просто въпрос! Защото и пастите се вършат от брашно, и тогава Мария Антоанета може да стане настояща два века и половина по-късно. Ние не знаем прекалено много неща за пазара на самун и тестени произведения в България. Нулевата ставка незабавно слага въпроса по какъв начин това ще се отрази на крайната цена. Бих очаквал в действителност най-евтините хлябове да поевтинеят съвсем по никакъв начин, а най-скъпите да поевтинеят много, даже мога да защитя тази иронична позиция ", споделя още той.

" Самото въвеждане на нулева ставка не е безпроблемно, тъй като мисля, че ще съставлява нарушаване на съответното европейско законодателство, няма да докара до понижаване на цената. Населението ще бъде разочаровано от действителността, която ще последва обещанието. Това е заплаха! Не би трябвало да се прави по този начин. Би трябвало да се каже почтено на хората – вършим едно нещо, но не се изненадвайте, в случай че най-вече търговците завоюват от него ", разяснява Ганев.

" Инфлацията в България с изключение може би на някои неудачни решения в електрическата енергия идва извън. Между другото, данните от първото тримесечие, въпреки войната да беше съвсем половината от това първо тримесечие, са много положителни. Имаме безспорни върхове в индустриалното произвеждане за всичките години на прехода. Още малко - аз с уплах виждам времевия ред, и ще можем да приказваме за равнища от късния социализъм, когато промишлеността беше особено доста ухажвана. При доста по-малко заети продуктивността в действителност е в небесата. Имаме безспорни върхове в износа, и то освен на специфична продукция, да го кажа меко, имаме безспорни върхове на най-нисък брой регистрирани безработни, даже заетостта за пръв път от 2019 година през първото тримесечие се усилва. Излязоха данните и първите експресни оценки за Брутният вътрешен продукт са едни изненадващи 4,5% годишен растеж по отношение на първото тримесечие на 2021 година Така че все още макроданните, като се изключи инфлацията, която, несъмнено, е рекордна за последните 15 години, са по-скоро окуражителни, че българската стопанска система не е като да не може да се оправя с доста неприятни обстановки. Сега всички бихме желали още по-добре, само че и това, което се вижда като данни, още веднъж, това е за първото тримесечие ", изяснява Ганев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР