Три на всеки четири малки деца в Европа прекарват твърде

...
Три на всеки четири малки деца в Европа прекарват твърде
Коментари Харесай

Над 75% от 3 и 4-годишните в Европа прекарват твърде много време пред екрана, но не спят и спортуват достатъчно

Три на всеки четири дребни деца в Европа прекарват прекалено много време пред екрана и не задоволително сън и всекидневно придвижване, съгласно нов световен разбор.

Според интернационалните стандарти децата под 5 години би трябвало да получават три часа физическа интензивност дневно, в това число най-малко един час интензивни извършения, най-много един час време пред екрана и 10 до 13 часа сън.

Но в 33 страни по света единствено 14,3% от три- и четиригодишните деца дават отговор на всички тези стандарти, съгласно изследване, оповестено в JAMA Pediatrics, което включва към 7000 деца. Докато 81% спят задоволително, единствено 41,8% съблюдават рекомендациите за време пред екрана, а 49,2% получават задоволително физическа интензивност.

Като се има поради, че ранното детство е „ сериозен прозорец на опция “ за основаване на здравословни привички, констатациите имат съществени последствия за „ здравето и благополучието през целия живот “ на хората по света, съгласно откривателите, ръководени от университета на Уолонгонг в Австралия.

„ Наистина е значимо да разгледаме степента, в която децата дават отговор на тези насоки в другите страни “, споделя доктор Сара Роуз, психолог по развиването и доцент в Университета на Стафордшир в Обединеното кралство, пред Euronews Health. Тя не е взела участие в новото изследване. „ Тези доказателства са нещо, от което се нуждаем, с цел да се надяваме да доведем до някаква смяна за децата “.

Процентите са малко по-добри в Африка и Европа, където към една четвърт от децата (съответно 23,9 и 23,5%) дават отговор и на трите критерия.

Половината от европейските деца (50%) имат задоволително лимитирано време пред екрана, до момента в който 53,5% от децата се движат задоволително и съвсем всички (94,7%) спят задоволително.

Трябва да се означи, че европейските девойки са по-склонни от момчетата да дават отговор на насоките за време пред екрана, само че е по-малко евентуално да се упражняват задоволително, откри изследването.

На районно равнище Северна и Южна Америка имат както най-хубавите, по този начин и най-лошите привички. Докато две от всеки три деца получават задоволително физическа интензивност – по-висока от всеки различен район – децата там също прекарват най-вече време пред екрана досега, с едвам 17%, които извършват рекомендациите. 

„ Понякога хората вършат догатки, че в случай че детето прекарва доста време седнало пред екрана, то не се занимава с физическа интензивност, до момента в който в действителност тези данни показват по-нюансирана картина от това “, изяснява Роуз.

Вероятно трендовете във физическата интензивност и времето пред екрана стартират още по-рано в живота, като се има поради, че предходни проучвания демонстрират, че единствено една четвърт от децата под 2 години съблюдават рекомендациите за времето, което прекарват пред екрана.

Твърде многото време, прекарано пред екрана, е обвързвано със здравословни проблеми. Колкото повече време едногодишните прекарват пред екраните, толкоз по-вероятно е те да имат закъснение в развиването, когато са на 2 и 4 години – макар че към момента не е ясно дали времето пред екрана в действителност предизвиква проблемите.

Няколко европейски страни упорстват за ограничение на времето пред екрана на децата. През септември шведската организация за публично опазване на здравето предложи възбрана на деца под 2 години да стоят пред екрани, следвайки сходни насоки в Ирландия за бебета до 18 месеца.

Междувременно френското държавно управление споделя, че децата под 3 години не би трябвало да имат време пред екрана и че до 6 години то би трябвало да бъде „ мощно лимитирано “.

Други страни, като Китай, отидоха даже по-далеч, като ограничиха онлайн игрите, ориентирани към младежите.

И въпреки всичко възбраните за време пред екрана не постоянно са реалистични, като се има поради, че цифровите технологии са на всички места в всекидневието, съгласно откриватели от университета Лунд в Швеция.

След като изследваха ежедневните цифрови привички на дребните деца, те заключиха, че е „ съвсем невероятно “  дребните деца да се държат надалеч от екраните и че методът на нулева приемливост може просто да накара родителите да се почувстват обезпокоени или осъждани поради това, че децата им потреблението устройства с екрани.

Роуз споделя още, че насоките за времето, прекарано пред екрана, могат да бъдат прекомерно опростени, като се има поради, че те нормално не вземат поради качеството на това, което децата вършат на своите устройства.

„ Времето пред екрана може да бъде набор от разнообразни действия и тези действия могат да имат друга стойност за децата, които се занимават с тях “, споделя Роуз, да вземем за пример видеоразговори с баби и дядовци или гледане на просветителна телевизия. „ Мисля, че това, което родителите в действителност биха оценили, е подкрепящи насоки за това по какъв начин да употребяват времето пред екрана по здравословен метод с децата си. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР