Три министерства предлагат да бъдат въведени 11 нови пътни знака,

...
Три министерства предлагат да бъдат въведени 11 нови пътни знака,
Коментари Харесай

Държавата въвежда 11 нови пътни знака

Три министерства оферират да бъдат въведени 11 нови пътни знака, които да оказват помощ на участниците в придвижването и да подобрят пътната сигурност. Промените са залегнали в план на Наредба 18 за сигнализацията на пътищата с пътни знаци. Нормативният акт е създаден от районното, транспортното и Министерство на вътрешните работи, по напътствие на Върховната административна прокуратура. Текстовете са качени за публично разискване.

Промените би трябвало да подобрят качеството на настоящата сигнализация по пътищата и улиците, информирането на участниците в придвижването и по-специално на уязвимите участници – велосипедистите и пешеходците. Ще се уеднакви и проектантската процедура, с което ще се реализира повишение на  сигурността на придвижването по пътищата. Очаква се постигането на по-добра осведоменост на водачите при смяна на средата, в която се движат, уточняват се текстове и смисли и се обезпечава преписка с други нормативни актове.

Друга цел е уеднаквяване на условията с разпореждания на Виенската спогодба за пътните знаци и сигнали от 1968 година и Европейското споразумение към нея, което има за цел да уеднакви знаците в страните от Европейски Съюз.
Нови знаци от група „ Г “
Г14б „ Край на наложителен път единствено за велосипедисти “, Г15б „ Край на наложителен път единствено за пешеходци “ и Г16б „ Край на наложителен път единствено за пешеходци и велосипедисти с указано място на придвижване “. С тях ще се отбелязва краят на деяние на пътните знаци Г14а „ Задължителен път единствено за велосипедисти “, Г15а „ Задължителен път единствено за пешеходци “ и Г16а „ Задължителен път единствено за пешеходци и велосипедисти с указано място на придвижване “. 
Нови пътни табели в група „ Д “
Д13.2 „ Начало на платена зона “ и Д14.2 „ Край на платена зона “. Въвежда се нов знак – Д17а „ Изкуствена грапавина “, който ще указва точното местонахождение на изкуствената грапавина на платното за придвижване. С нови указателни табели - Д28 „ Споделена зона за придвижване с ограничаване на скоростта “ и Д29 „ Край на споделена зона за придвижване с ограничаване на скоростта “, ще се отбелязва начало и завършек на зона, която в цялата си ширина е споделена от указаните участници в придвижването. Предлага се и знак – Д30 „ Паркирай и пътувай “, който ще сигнализира  местата, в които може да се паркира и премине към линиите на публичния превоз.
Нови пътни знаци от група „ Ж “
Ж25.1 „ Номер на велосипеден маршрут по интернационалната подредба “ и Ж25.2 „ Номер на велосипеден маршрут по националната подредба “, които ще се употребяват за обозначаване на номера на велосипедни направления, включени в туристически и велосипедни карти за разпространение на велосипедния и различния туризъм.
Други промени
Наредбата планува и смяна във визуализацията на някои осведомителни табели. Така да вземем за пример се дефинира нова визуализация на пътен знак Д20 „ Платен паркинг “, който ще демонстрира метода на заплащане и времетраенето, в което паркирането е платено.

Определят се и пътни знаци, които се употребяват за сигнализиране на пътен сектор, в който се движат водачи на самостоятелно електрическо транспортно средство. Така знак А20 „ Велосипедисти и водачи на самостоятелно електрическо транспортно средство “ ще се употребява и за сигнализиране на пътен сектор, в който такива водачи навлизат или пресичат платното за придвижване. Пътен знак В9 „ Забранено за велосипедисти “ пък наложително ще се слага на пътен сектор, до който паралелно или в непосредствена непосредственост е устроена специфична алея за велосипедисти и водачи на самостоятелно електрическо транспортно средство.

Залегнали са и промени, които обвързват електронните знаци с променливи известия с условията на стандарта БДС EN 12966 „ Вертикални пътни знаци. Пътни знаци с изменящи се известия “ и вкарват функционалностите и визуализацията на знаците.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинпътни знаци Министерство на районното развиване и благоустройството Наредба 18 Министерство на превоза Министерство на вътрешните работи придвижване по пътищата нови табели ПоследниНай-четениТранспорт 124 Държавата вкарва 11 нови пътни знака Политика 48 Русия е съгласна да удължи договорката за украинското зърно Бюджет и финанси 1172 Русия изпадна в криза Компании 2039 Exe Solar построява цех за 13 млн. лева в Ямбол Любопитно 10547 Най-скъпият Мондиал в историята: Цените хвърчат, само че билети и места няма Индустрии 9000 Производителите на електрически автомобили горят пари с огромна скорост Политика 8670 И Швеция блокира България за Шенген Пазари 7230 Голямото съветско петролно катурване набира скорост Всички новиниОще от ТранспортВиж всичкиВъзстановяването на Летище Русе върви към цялостен провалБългария и Турция се захващат с чакането на влаковете по границата Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР