Три милиона души по света умират всяка година заради прекомерна

...
Три милиона души по света умират всяка година заради прекомерна
Коментари Харесай

СЗО каза колко сол трябва да слагаме в храната за здрави бъбреци

Три милиона души по света умират всяка година поради несъразмерна приложимост на готварска сол в храната, установи Световната здравна организация (СЗО), представена от ДПА. Тя показа таблица с предложени оптимално възможни равнища на солта в няколко десетки храни.
Според препоръките на СЗО 100 грама бисквити не би трябвало да съдържат повече от 265 мг сол. В рекомендациите са обхванати 60 храни, измежду които попадат пуканките, семките и ядките, които не би трябвало да са осолени с над 280 мг на 100 грама артикул. За хляба, направен с квас, предложеното количество е 330 мг сол, а за замразената пица - 450 мг.

Световната здравна организация предлага дневният банкет на сол да не надвишава 5 грама. Надвишаването на това количество води до нараснало кръвно налягане и като следствие до заплаха от сърдечносъдови болести. Болестите от тази група са отговорни за една трета от смъртните случаи, които не са породени от инфекциозни болести. Прекаляването със солта може да докара до хронична болест на черния дроб, на бъбреците, до затлъстяване и рак на стомаха.
Държавите-членки на СЗО си сложиха за цел през 2013 година да понижат потреблението на сол измежду популацията с 30 % до 2025 година, само че задачата мъчно ще бъде изпълнена.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР