Три месеца след трагедията и земетресението от 7,8 по Рихтер

...
Три месеца след трагедията и земетресението от 7,8 по Рихтер
Коментари Харесай

Живот сред отломки: Пострадалите от земетресението все още очакват помощ и нови домове

Три месеца след нещастието и земетресението от 7,8 по Рихтер филантропичната помощ към момента не доближава тук-там. На място са специфичните пратеници на bTV Бесте Сабри и Огнян Кръстев. 

Столицата Антакия е срината до основи. Само в Адана са се преселили към 100 000 души. Животът на хората обаче продължава, някои към този момент са и на работа, само че в по-малките обитаеми места помощта идва и по-бавно. В Балармуду да вземем за пример електричеството в някои къщи пристигна едвам преди ден.

Жилищните контейнери в провинцията Кахраманмараш са към 10 000

По време на земетресението Доне Мерт губи внуците си. Сега живее в палатка. Водата им към момента се доставя от управляващите. С помощта на децата си към този момент има и кухня.

“След земетресението четири дни останахме под оня покрив. Направихме си тази палатка с децата. Тук си вършим храната. Трябва ни нов дом. Тук по този начин не може да се живее, вали ни, идват стихии, живеем в боязън. Понякога отново се люлеем и ни е боязън ”, сподели Доне Мерт. 

За двете жертви в фамилията на Мехмет страната е отпуснала по 100 000 лири. Той изяснява, че повече от всичко в този момент със брачната половинка си имат потребност от нова къща.

“Тук идва помощ, само че желае ми се към този момент да стартират да строят новите ни домове. Сега сме в заплаха, има към този момент змии в близост, инсекти, все сме на тръни. Не ни би трябвало нито резервоар, нито нищо, а нов дом ”, добави Мехмет Мерт, наследник на Доне.

Тонове с парчета от опустошения след земетресението могат да се видят в края на засегнатите градове и села.

В покрайнините на Къръкхан в палатки и контейнери живеят фамилии на служащи на полето. За тях към момента няма подсигурен заслон. За да не остане на улицата, работодателят на Дервиш Баш му дава жилищен резервоар. Условията са неприятни и рискови за децата, изяснява мъжът. И петте му деца не вървят на учебно заведение от три месеца. 

За да има храна за фамилията му денем работи на полето.

“Излизаме в 6 часа от у дома, работим до вечерта, приблизително на човек печелим по към 300 лири. Трябва да работя най-малко 4-5 дни, с цел да си взема олио. Работата понижа. Дори и да се качват цените на продукцията, нашето възнаграждение стои същото ”, добави Дервиш Баш.

Разчистването на парчета и следеното срутване на здания продължава. Приблизително 2 милиона души от 11-е наранени провинции остават в очакване на нов дом.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР