Три месеца след като Изобел Атакъс се мести в новия

...
Три месеца след като Изобел Атакъс се мести в новия
Коментари Харесай

Когато домът се превърне в галерия

Три месеца откакто Изобел Атакъс се мести в новия си дом в Уолтъмстоу, Лондон тя взема нетрадиционно решение - трансформира пространството, в което живее, в изложба. Оттогава изложения е имало във всяка стая, даже и в тоалетната, написа " Гардиън ".

Атакъс е измежду дребната, само че възходяща група от актьори, които дават домовете си за изложения на свои сътрудници. Така изкуството се озовава сред тиганите и тенджерите в кухнята, на прозореца във всекидневната или върху радиаторите за отопление.

" През предходната година имахме галерия, която приличаше на екосистема - беше се разпростряла по целия под на всекидневната ", споделя Атакъс. Част от друга галерия е бил огромен топящ се мразовит куб, който се е оттичал в аквариум. " Беше красиво да живееш с това произведение за няколко дни ", акцентира тя.

Галерията на Атакъс се назовава the icing room и е част от увеличаващия се пазар на сходни пространства, който включва резиденцията Bunkhouse и галерията Bede House в Лондон, както и Flat38 в Маргейт.

 53beckroad
© 53beckroad

53beckroad

Някои актьори не разполагат с цели домове, само че даже това не ги стопира. През 2013 година Лола Бънтинг трансформира всекидневната в къщата на родителите си в лондонския квартал Хакни в галерията 53 Beck Road. Досега тя е провела там 18 събития. " Когато се появят някои хора, можеш да видиш по какъв начин си мислят: " Каква е тази работа? " Но е по-лесно да се приказва за творбите тук, в сравнение с в някоя стандартна изложба ", твърди тя.

" Не е елементарно да си актьор. Има доста пространства, само че през днешния ден е доста по-трудно да осъществиш галерия, в сравнение с беше преди. Исках да направя нещо и да работя с други хора ", разяснява Бънтинг. А сходно е ситуацията и отвън Лондон.

Фиона Кендлин, професор по музеология в лондонски университет, документира дребни самостоятелни музеи във Англия за плана Mapping Museums. За нея това събитие допуска смяна на разбирането за това " какво е да бъдеш куратор и какво е да направиш галерия ". Според нея това е доста по-непрофесионален и индивидуален модел, който води и до естетиката " направи си самичък ". По нейните думи по този начин се откриват нови гледни точки за процесите в света на изкуството, изключително спрямо новите и много по-формални галерии, които се откриват в днешно време.

 Инсталация на Изобел Атакъс в the icing room
© The Mall

Инсталация на Изобел Атакъс в the icing room

Клер Орме основава галерията Flat38 в двустайния си апартамент, с цел да открие общественост от актьори и ценители на изкуството. " Това ми изглеждаше вярното решение - да поканя хората в дома си, а не в други пространства, с които не съм обвързвана ", споделя тя. По време на една от изложбите нейната спалня действа като бар.

Друга причина за появяването на тези пространства е чувството, че се движиш против течението на стандартните галерии. За разлика от тях домашните галерии се поддържат от хора, които ги населяват непрекъснато и също са актьори. " Наистина ми е забавно какво може да бъде домашното пространство ", споделя Атикъс. " Нуждаем се от места, където да водим диалози. И усещаме, че би трябвало да вземем организирането на изложения в свои ръце ", приключва тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР