Три мащабни проекта, които ще обогатят визията на Велико Търново

...
Три мащабни проекта, които ще обогатят визията на Велико Търново
Коментари Харесай

Будни боляри искат да издигнат паметник на цар Ивайло, закрит мост над Янтра и да позлатят кубетата на Патриаршията в Търново

Три огромни плана, които ще обогатят визията на Велико Търново и ще усилят туристите му, са окуражени да осъществят членовете на Инициативния публичен комитет „ Асеневци “. Амбициозните планове плануват позлатяване на кубетата на Патриаршията на крепостта Царевец, издигане на 20-метров монумент на цар Ивайло и изграждане на закрит мост над р. Янтра. Общата стойност на трите разработки е към 12 млн. лева, като хоризонтът за тяхното реализиране е до 2022 година.
 002  001  013
В комитетът, който е основан преди 2 г членуват 33-ма професори, инженери, икономисти, адвокати и други За първи път основателите имат утвърждението на локалния експертен съвет.И трите оферти са грандиозни, а концепцията е финансирането по тях да се събира посредством дарения, включване в Програмата за културно-историческо завещание, помощ от Министерството на културата и други

Впечатляващите хрумвания са на ръководителя на УС на комитета Марин Павлов. Членовете на „ Асеневци “ го дефинират като човек, който работи с необятен обсег, като извънредно предприемчив визионер.

“Патриаршеската черква в крепостта Царевец е знак на духа и българщината. Оттук 200 години се е управлявала България, в това число и Охрид, като владетелите са правили политики, които са влияели в Европа ”, напомня славното историческо минало Марин Павлов.

Той е безапелационен, че храмът, който се извисява на средновековната цитадела, е по-скоро знак, в сравнение с исторически, археологически или църковно прецизен.

 011 Павлов и съидейниците му осведомиха, че най-скъпата самодейност е закрития мост над река Янтра, който ще приюти търговски обекти и галерии, а цената му ще е окол 8 млн. лв.. Следва паметника на цар Ивайло, който би коствал към 2 млн. лв.. Монументът ще се извисява на хълма Света гора и за него още през 1985 г е бил създаден план от проф.Димитър Даскалов. Родолюбивите боляри се свързали със сина на починалия автор-Лъчезар Даскалов, който също е ваятел и към този момент е дал целия списък на татко си за паметника.

“Паметникът ще е към 20 м висок, 22 м дълъг и ще е издялан от бял мрамор. Навремето не е изработен, тъй като на отреденото място на хълма били направени геоложки изследвания и експертите се натъкнали на стратегически кабел за военни цели. Сега той не съществува и остава общината да даде терена за издигането на пластиката”, разяснява Павлов.

Позлатяването на кубетата на Патриаршеската черква пък ще коства 600 000 лв.. Вече са дарени от производител 20 кг злато за облицовката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР