Три машини за електронно гласуване пристигнаха в районната избирателна комисия

...
Три машини за електронно гласуване пристигнаха в районната избирателна комисия
Коментари Харесай

Пробно гласуване с машина във Варна

Три машини за електронно гласоподаване дойдоха в районната изборна комисия във Варна, с цел да бъдат подготвени хората, които се тормозят от машинното гласоподаване на 11-и юли. От изборната комисия предлагат това да създадат по-възрастните и хората, които нямат опит със смарт устройства.

На последните парламентарни избори във Варненска област имаше 675 секции за гласоподаване и 543 машини. Сходен се чака да бъде броят на секциите и в изборния ден на 11 юли. Сега обаче във всички секции, където са регистрирани повече от 300 души, имащи право на глас, машинното гласоподаване е наложително. Калин Горанов е на 54 години и на предходните избори е дал своя вот на машина.

" На мен ми беше елементарно, защото авансово бях квалифициран тук в районна комисия ", сподели той.

А гласуването е елементарно. Избирателите ще получат от член на секционната комисия карта с чип, която да слагат в машината с чипа нагоре. След това на екрана се появяват записаните партии, като от номер 1 до номер 13 са на първата страница, а останалите на идната.

" Гласоподавателят избира някой, при предпочитание може да избере някоя от преференциите. Тук е до 112, само че във Варна е до 130 ", изясни ръководителят на РИК Варна Велин Жеков.

В този миг гласоподавателят може да се върне обратно и да промени избора си. След това би трябвало да натисне бутона " Гласувай " и да изчака разпечатка, която да свери, прегъне и пусне в кутия. Всеки, който желае да опита машинното гласоподаване преди деня на вота, може да го направи от 30 юни до 4 юли в това число, сред 9.00 и 17.00 ч., в зала " Пресконференции " в Двореца на културата и спорта във Варна.

Репортер: Ива Георгиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР