Три кандидат-ваксини срещу щама на ебола, който опустошава Уганда, ще

...
Три кандидат-ваксини срещу щама на ебола, който опустошава Уганда, ще
Коментари Харесай

СЗО: Изпращаме в Уганда три пробни ваксини срещу ебола

Три кандидат-ваксини против варианта на ебола , който опустошава Уганда , ще бъдат изпратени в източноафриканската страна идната седмица за тествания, заяви Световната здравна организация.

Откакто Уганда разгласи на 20 септември зараза от ебола, случаите се разпространиха в цялата страна, в това число в столицата Кампала, и лишиха живота на 55 души, като се счита, че са умряли още 22-ма.

Уганда се бори да овладее епидемията, породена от суданския вариант на вируса, за който понастоящем няма ваксина.

Но ръководителят на здравната организация на Организация на обединените нации Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи пред кореспонденти, че скоро ще стартират тествания на ваксина.

В тирада от срещата на върха на Г-20 в Индонезия той съобщи, че комитет от външни специалисти на СЗО е оценил кандидат-ваксините и е решил, че " и трите би трябвало да бъдат включени в плануваното изпитване в Уганда ".

СЗО и Министерството на здравеопазването на Уганда одобриха рекомендацията на комисията, сподели той и добави: " Очакваме първите дози ваксина да бъдат изпратени в Уганда идната седмица. "

Трите оферти за ваксина включват препарати, създадени от Оксфордския университет и института " Дженър " във Англия и от Института за ваксини " Сабин " в Съединени американски щати.

Третият претендент е основан в границите на Международната самодейност за ваксини против СПИН (IAVI), заяви СЗО.

" От началото на епидемията държавното управление на Уганда, дружно с откриватели, финансиращи организации, компании, регулаторни органи и други специалисти, работи в границите на световни старания, координирани от СЗО, за ускорение на създаването и внедряването на ваксини за потребление в изпитвания ", уточни Тедрос.

Освен това обособена група от специалисти е избрала две проучвателен лечения за изпитване , което към момента изисква утвърждение от СЗО и угандийските управляващи.
Дори и без ваксини и лечебни средства, Тедрос акцентира, че напъните на Кампала са " забавили предаването на вируса в множеството региони, а в два региона не е регистриран нито един случай в продължение на 42 дни, което демонстрира, че вирусът към този момент не участва в тях ".

Той обаче предизвести, че през миналата седмица Джинджа също е съобщила за първия си случай , " трансформирайки се в деветия обиден регион ".

Ебола се популяризира посредством телесни течности, като общите признаци включват тресчица, повръщане, кървене и диария.

Епидемиите са сложни за преодоляване, изключително в градска среда. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР