Три жени загинаха, а 180 души бяха ранени при катастрофата

...
Три жени загинаха, а 180 души бяха ранени при катастрофата
Коментари Харесай

Поредица от грешки е довела до инцидента със самолета на Пегасус в Истанбул

Три дами починаха, а 180 души бяха ранени при злополуката на аероплан на турската нискотарифна компания " Пегасус ", откакто самолетът излезе отвън пистата при кацане на летището " Сабиха Гьокчен " в Истанбул в сряда вечерта и се разцепи на три елементи.

Валията на Истанбул Али Йерликая заяви, че половината от ранените, които бяха приети в болница, към този момент са изписани. По думите му измежду пасажерите на самолета са били 22 чужденци, съобщи Българска телеграфна агенция.

Самолетът - Боинг 737, изпълняваше полет от Измир за Истанбул със 177 пасажери на борда и шест души екипаж.

При кацането е имало мощен вятър и дъжд. Самолетът се е движил към 50 метра и е паднал от височина 30 метра, след което се разцепил на три елементи.

Въпреки някои мнения, че " е можело да бъде и по-страшно ", случаят провокира мощна паника, която не може да се подмине. За по-малко от месец, втори аероплан на " Пегасус " излиза отвън пистата (предишният случай стана на 7 януари), а сходен случай е имало и в град Трабзон през януари 2018 година

Отново на дневен ред излезе тематиката за сигурността на полетите - въпроси, по които нормално се приказва при злополука или случай, и не след дълго време се не помнят...

Грешките, довели до злополуката

Гражданското въздухоплаване в Турция се разрасна извънредно доста през последните години. Летище " Сабиха Гьокчен ", което се намира на азиатския бряг на Истанбул, е посрещнало и изпратило 12 милиона пасажери през миналата 2019 година

Летището действа от 2001 година и извършва интернационалните и вътрешни полети, само че разполага единствено с една писта.

Турският министър на превоза и известията Джахит Турхан акцентира този факт на брифинг пред публицисти.

" Трафикът на " Сабиха Гьокчен " непрекъснато се усилва, само че пистата на летището не е в доста положително положение. В часовете, когато няма полети, съвсем всяка вечер положението на пистата се обследва. След като бъде приключена новата писта, тази ще бъде подложена на ремонт ", сподели турският министър.

Експерти означават, че от години се приказва за нуждата от довеждане докрай на втората писта на " Сабиха Гьокчен ", само че резултат няма.

" Третото летище бе издигнато, само че втората писта на " Сабиха Гьокчен " по този начин и не се довърши. Политически и стопански сметки стоят зад цялата работа ", настояват специалисти.

Проправителственият вестник " Сабах " писа, че авиодиспечерът е предизвестил водачите за съществуването на мощен вятър сега на захода към пистата.

Но някогашният началник полети към Военновъздушните сили Зафер Йешилгюл показва, че са позволени неточности и от диспечера в кулата, и от водачите, които не са се съобразили със силата и посоката напразно, както и с лимитите за скоростта.

" При скоростта, с която водачът е заходил на 3-километровата писта, той не е имал късмет да спре самолета. Но от случая би трябвало да си извадим поучения ", споделя Йешилгюл.

Стана известно също, че единият от водачите на " Пегасус " е чужденец, само че все пак, диалозите с авиодиспечера са се водели на турски език.

" Това е доста груба неточност ", разяснява експерт по въздухоплаване. Командир-пилотът е задължен да приказва на британски език, с цел да схваща и вторият водач. Тук отговорността е на ръководството по гражданско въздухоплаване ", споделя той.

В Туитър специалист по сигурността на въздушния превоз отбелязва, че размерът на площта на зоната за сигурност в края на пистата е непълен. " Пистата на " Сабиха Гьокчен " дава отговор на минималните условия на Международната организация за гражданска авиация ", показва той.

" Ако площта в края на пистата е по-голяма, самолетът няма да падне в трап и по този начин ще има по-малко вреди ", показва този специалист.

Появиха се и изказвания, че частни самолетни компании, като Пегасус, оказвали напън върху водачите да подхващат по-рисковани заходи, с цел да заобикалят закъсненията и надлежно стопански загуби.

" Прави усещане, че при случая в сряда не се е налагало незабавно кацане - няма изключителна обстановка, водачът не е длъжен да кацне. Дали водачът е чувствал някакъв напън върху себе си и по тази причина е решил да кацне (при тези метеорологични условия)? ", пита специалист в турското издание на в. " Индипендънт ".

Отговорен представител на " Пегасус " изрично отхвърли сходни изказвания.

Бивш водач от турските авиолинии Бахадър Алтан пък разкритикува затварянето на остарялото летище " Ататюрк ". По думите му, представени от СиЕнЕн-Тюрк, пистата на Ататюрк може сполучливо да поеме повишения трафик на " Сабиха Гьокчен ".

Коментарите във връзка със самолетния случай в сряда изведоха на напред във времето още една тематика. Става дума за подготовката на водачите в частни курсове. По данни на медиите, в последните години изключително доста са се нараснали курсовете за подготовка на водачи.

Запознат с тематиката източник твърди пред турското издание на в. " Индипендънт ", че в курсовете икономическият фактор е определящ при образованието. Твърди се, че против 70 000 евро може да се обучиш за водач в Турция.

" Преди години системата за образование на водачи бе извънредно прецизна и строга. Поради това и една част от претендентите отпадаха. В наше време пилотажът се трансформира в машина за пари. Належаща е потребността от обзор на критериите при образованието на водачи и командир-пилоти, както и да се завиши контрола върху курсовете за образование на водачи за гражданската авиация, в тях да се наемат за инструктори единствено опитни водачи ", споделя Йешилгюл.

Друг някогашен водач от военновъздушните сили Беязът Караташ обаче е на противното мнение.

" Подготовката на младите е на високо професионално равнище и съгласно мужденародните стандарти. От курсовете излизат втори водачи. Години наред те летят с опитни пилоти-командири. Не считам, че образованието в курсовете не е задоволително ", уточни той.

По думите му свеждането до най-малко на рисковете във въздухоплаването е отговорност, която визира всички, ангажирани в този бранш. Задължителните условия за това са: образование, знания, шерване и бистрота. Може да се вземат още по-добри ограничения и да се подобрят съществуващите.

Имаше време, когато в гражданската авиация на Турция за пилот-командири се назначаваха главно някогашни военни летци. Но развиването на гражданския въздушен превоз, построяването на нови летища (всички регионални центрове на страната разполагат с летища) и увеличението на авиопарка (по публични данни турските авиолинии разполагат с 294 пътнически и 15 броя транспортни самолети, а през 2023 година се възнамерява пътническите самолети да бъдат 475), промени и критериите за летателния личен състав. Преди време в турските авиолинии започнаха да назначават за водачи и чужденци. В системата на " Търкиш еърлайнс " все още са регистрирани 4 468 водачи, като от тях 800 са чужденци, в това число и българи. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР