Три институции започват спешни проверки в МБАЛ Христо Ботев във

...
Три институции започват спешни проверки в МБАЛ Христо Ботев във
Коментари Харесай

Първо ЕГН-то, после мрането!? Три проверки текат на Спешното във Враца

Три институции стартират незабавни инспекции в МБАЛ " Христо Ботев " във Враца, където 43-годишна жена издъхна след очакване пред регистратурата, а снимано от свидетел видео шокира хиляди българи в обществените мрежи.

Свидетелят на драмата твърди, че дамата е умряла, до момента в който чака за банкет, а от лечебното заведение отхвърлят и настояват, че пациентката е била призната, само че е издъхнала в реанимацията заради масирана белодробна емболия.

Окръжната прокуратура във Враца се е самосезирала след медийните изявления и е формирано досъдебно произвеждане. В хода на следствието ще бъдат изяснени всички условия за настъпилата гибел на пациентката. Предстоят разпити на очевидци, дежурните медицински лица, както и инспекции на последователността на техните дейности. Възложената съдебномедицинска експертиза следва да откри повода за гибелта на дамата, допълват от прокуратурата.

Министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова също разпореди на Изпълнителна организация " Медицински контрол " инспекция по случая. Тя е разговаряла с шефа на врачанската болница доктор Петър Керемедчиев, който я е уведомил за всички известни досега обстоятелства и условия по случая и за подхванатите в тази връзка дейности.

Медицинският контрол ще ревизира както Центъра за незабавна здравна помощ във Враца поради изказванието, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, по този начин и дейностите на медицинския личен състав в лечебното заведение в регионалния град.

Третата инспекция в лечебното заведение ще е от Регионалната здравна ревизия във Враца.

В знак на неодобрение довечера е проведен митинг, с което хората във Враца желаят да изкажат възмущението си от случилото се и да изискат бистрота при следствието.

Иван Илиев, който снима късия клип и го разгласява в обществените мрежи, споделя, че 43-годишната жена е била в доста тежко положение, само че вместо незабавно да бъде призната, се е наложило да чака пред регистратурата, с цел да й бъде изработен тест за коронавирус.

Медицинската сестра Виктория Христова обаче съобщи, че е спазила процедурата.

" Човекът пристигна. Каза, че дамата е със затруднено дишане и е пристигнал със личен транспорт, тъй като то ЦСМП са му отказали. Трябваше да я записвам, направих й тест. Ако тази жена я вкараме и е умряла без да е записана, тогава къде е виновността? Той сподели, че е от няколко дни това нещо. Да, може би съм се забавила, само че не мисля, че виновността е моя в случай, че те толкоз време са я държали у дома ", изясни тя пред медиите.

Христова разгласи, че към този момент е подала молба за овакантяване и добави, че съжалява за случилото се.

А от болничното заведение във Враца дефинираха случая като неприемлив.

" Медицинските дейности са приоритет, а не персонални карти. Това отношение просто би трябвало да изчезне, не е обикновено да има такова отношение към човек, който търси помощ ", безапелационен бе шефът на МБАЛ " Христо Ботев " доктор Петър Керемедчиев.

А нещастието за фамилията на умрялата Миглена е огромна. 6-годишният й наследник остава кръговиден сирак, защото татко му е умрял преди няколко години от онкологично заболяване. След гибелта му дамата се среща с сегашния си другар и двамата съжителстват на фамилни начала. Именно той довел Миглена в МБАЛ-Враца.

Към момента не е ясно кой ще поеме грижите за момченцето, само че това най-вероятно ще са родителите на умрялата жена, които живеят във врачанското село Пудрия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР