Три хиляди тона вълна годишно се изхвърлят в реките и

...
Три хиляди тона вълна годишно се изхвърлят в реките и
Коментари Харесай

Фермери изхвърлят 3 000 тона вълна годишно

Три хиляди тона вълна годишно се изхвърлят в реките и деретата у нас или се изгарят. Това съобщи изпълнителният шеф на Асоциацията на свиневъдите Михаил Михайлов в ефира на БНР. По думите му никой в страната не търси решение на казуса, който носи финансови загуби на и крие опасности от екологично злополучие.
„ Вълната освен че не може да се продаде и да получат фермерите спомагателни приходи, а даже не може да се изхвърли от фермите. Допреди 3-4 години тя е била изкупувана от 20 до 50 стотинки, през последните две години са вземали вълната, без да я платят. ", разяснява Михайлов, като добави, че преди години не се налагало да се търсят нелегитимни способи за освобождение от вълната, защото е имало работеща текстилна индустрия, която е изкупувала огромни количества.
 Изплатени са близо 21 млн. лв. за изхранване на животните Изплатени са близо 21 млн. лв. за изхранване на животните
Държавна фирма „ Земеделие “ преведе близо 20 764 862 лв. на 12 589 стопани по помощта de minimis за изхранване на животни, оповестиха от...
„ Овцете, които ние отглеждаме и развъждаме, не могат да създават качествена вълна. Може да се употребява тази на едвам 40-50 хиляди овце, разясни Михайлов. Оказва се, че има метод непотребната вълна да се трансформира в съответни артикули, да вземем за пример в тор. „ Нашите съседи, румънците, предходната година откриха фабрика, която стартира да създава тор. Торта е доста хубава, тъй като се съхранява 6 месеца в почвата и е извънредно удобно да се употребява в региони, в които имаме суша “.
Непотребната вълна може да откри приложение още в изолации и опаковки. Припомняме, че нормативно вълната е избрана като боклук в Европейския съюз. Това води до опасения дали в един миг фермерите няма да бъдат принудени да заплащат за депонирането й. Според животновъдите страната и браншовите организации би трябвало да потърсят разновидности за решение на казуса - или да се разпореди на някой от научните институти да създаде хрумвания за приложението на вълната, или да се планува опция за финансово подкрепяне на фермерите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР