Три хиляди 530 украински граждани са наети към 22 юли

...
Три хиляди 530 украински граждани са наети към 22 юли
Коментари Харесай

3530 украински граждани са наети по програмата Солидарност

Три хиляди 530 украински жители са наети към 22 юли по програмата " Солидарност ", която обезпечава тримесечна субсидирана претовареност и интеграционни добавки за адаптиране към трудовия пазар.

Схемата стартира на 6 юни, финансира се с 46 милиона и 600 хиляди лв. от европейските фондове и цели навременна поддръжка за бърза интеграция на пазара на труда на разселени от Украйна, които обитават у нас.

" Солидарност " може да обезпечи помощ на 9 хиляди бежанци и техните фамилии.

Данните на Агенцията по заетостта сочат, че утвърдените досега работодатели, които получават средства за минимална заплата и осигуровките на наетите украинци са най-вече от областите София, Варна и Бургас, Пловдив, само че не липсват и такива от Ловеч, Монтана, Враца, Хасково, Благоевград и други.

Най доста са дадените утвърждения за наемане директно след старта на схемата в средата на месец юни, единствено за първите 2 седмици наетите са хиляда 177.

В Бургас и Варна по " Солидарност " работещите са най- към този момент в бранш туризъм - готвачи, помощници в кухня, камериери, сервитьори, само че има и кондуктори невъоръжена защита, продавачи на сергия, шивачи и други позиции в областта на услугите.

В София област украинци се наемат и във високотехнологични браншове като програмисти или за тестване на програмен продукт има и преподаватели по филантропични и публични дисциплини и в занимални.

От справките на Агенцията по заетостта е ясно, че не всички от наетите се възползват до дъно от схемата " Солидарност " и не са поискали да получават интеграционната добавка за покриване на наеми и режийни разноски, която е за интервал до 3 месеца в размер на 356 лв. на месец за едно лице.

По " Солидарност " бизнесът получава и средства в размер на половин минимална заплата за всеки наставник, който оказва помощ на наетите украинци да навлязат в работния развой.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР