Три групи мерки срещу престъпността и корупцията бяха представени от

...
Три групи мерки срещу престъпността и корупцията бяха представени от
Коментари Харесай

Иван Гешев представи конкретни мерки срещу растящата престъпност на Национално съвещание на Прокуратурата на България

Три групи ограничения против престъпността и корупцията бяха показани от основния прокурор Иван Гешев на Национално заседание на тематика: „ Активизиране и организационни дейности на Прокуратурата на Република България за противопоставяне на растящата престъпност “, което се организира на 25.10.2022 година в Националната следствена работа.

В съвещанието участваха административните и заместник-административните ръководители на апелативни и окръжни прокуратури, както и завеждащи следствените отдели в цялата страна.

При откриването на съвещанието основният прокурор Иван Гешев акцентира, че измежду българските жители е налице чувството за „ абдикиране на страната от осъществяване на отговорностите й “. Причините за това са многопластови, като измежду тях са и законовите промени, довели до закриване на органите на профилираното правораздаване, както и нестабилната политическа конюнктура.

„ Връщат се форми на престъпността, които смятахме за изчезнали. Причините са сложни, измежду тях е неналичието на схващане у управленията на някои институции за това що е страна и държавност. Резултатът от войната против правосъдната власт, законодателният волунтаризъм и опитите с правото е това, което виждаме – никой не е застрахован, че до момента в който се движи по тротоара някой пийнал или дрогиран водач няма да му аргументи телесна щета или гибел. Виждаме мигрантите, виждаме какво се случва с растежа на телефонните измами “, съобщи пред прокурорите и следователите Иван Гешев.

С оглед възходящите опасности пред сигурността и публичния ред, които биха довели до действителен неуспех в битката с престъпността, основният прокурор Иван Гешев показа три групи ограничения. С тяхното използване се цели незабавното активизиране на правоприлагащите и правоохранителните органи за провеждането на бързи и ефикасни следствия за отбрана ползите на българските жители, тяхната благосъстоятелност и права.

Първо – с оглед усъвършенстване организацията по каузи и преписки, свързани с проведена престъпност и корупция, по сполучливо приложения модел на работа на отдел първи „ Специализиран “ при Върховна касационна прокуратура, в окръжните прокуратури в страната се основават отдели за следствие на проведена престъпност и корупция. „ Това, което ще направи българската прокуратура, е да засилва битката с престъпността в границите на своите законови пълномощия. Ще бъдат построени звена за противопоставяне на проведената престъпност във всички окръжни прокуратури “, уточни основният прокурор.

Второ – с оглед осъществен разбор и оценка на зачестилите закононарушения по направленията проведена престъпност, разпространяване и трафик на наркотични субстанции, мигрантски напън, „ телефонни измами “, както и корупция „ по високите етажи на властта “, основният прокурор предлага незабавни взаимни дейности с Министерство на вътрешните работи и Държавна организация „ Национална сигурност “, които да подсигуряват дейната и функционална работа против причинителите на сходни закононарушения. Ще се предложи основаването на взаимни екипи сред Прокуратура на Република България, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, които да проучват, правят оценка и реализират непрекъснат мониторинг на наличните данни за посочените закононарушения. Тези екипи в незабавен порядък ще провеждат и организират съответните дейности според функционалната подготвеност на всяка от институциите.

„ Ще поемем отговорност, ще отворим, нагледно казано, ръце към всички институции, с цел да работим дружно с ясното схващане, че това чакат българските жители “, разясни основният прокурор.

Трето – за възстановяване и усъвършенстване на настоящата организация за банкет на жители и основаване на условия за повишение на публичното доверие в работата на прокуратурата, се възобновяват приемните на административните ръководители на прокуратурите в цялата страна за жители, а поставените от тях въпроси и претенции ще бъдат ориентирани по подготвеност.

Пред административните ръководители на прокуратурите и завеждащи следствените отдели основният прокурор Иван Гешев обърна внимание на потребността от деен разговор и взаимни дейности сред институциите по места за гарантиране на сигурността на българските жители. „ Предлагам възобновяване на районните заседания, които съществуваха по апелативни региони взаимно с всички структури от правоохранителната система на районно равнище. Целта е те да проучват спецификите на престъпността в съответния апелативен регион и по този начин да се реализира по-добра организация “, сподели още основният прокурор Иван Гешев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР