Три години след като се отказа от сделката за тунизийския

...
Коментари Харесай

Със сделка за завод за 10 млн. евро в Тунис "Монбат" расте в Африка и Близък Изток

Три години откакто се отхвърли от договорката за тунизийския производител на батерии Assad, " Монбат " завърши сполучливо договарянията за различен цех в страната. Компанията заяви, че е подписала контракт за покупката на 60% от Nour Batteries, а цената, която ще заплати, е 10.3 млн. евро. С това сдружението влага последната част от облигационната емисия, която пласира при започване на 2018 година, прибавя и лични средства.

Със договорката производителят на батерии " Монбат " ще усили потенциала си и ще покрие района и един от основните си пазари - Саудитска Арабия. Това ще докара до растеж на приходите с 30 млн. евро и до по-висока облага.

Така в навечерието на годишнината от прокурорската офанзива против братята Атанас и Пламен Бобокови, които са мажоритарен притежател на завода, те приключват една от най-големите си вложения в чужбина.
Безмитният сексапил на Тунис
" Монбат " има интерес към Северна Африка от няколко години. През 2017 година стана ясно, че договаря за тунизийската Assad, само че в следствие договорката беше преценена като прекомерно рискова.

Предприятието, което " Монбат " купува в този момент, е по-малко от Assad, само че стъпването в страната дава стратегическо преимущество на българското сдружение. " Идеята е да създадем Nour един тип " втори крайник " на " Монбат ", единствено че в Африка ", сподели съсобственикът на компанията Атанас Бобоков за " Капитал ". Причината е, че Тунис има безмитна търговия с 15 страни в Африка и Близкия изток, в това число със Саудитска Арабия, която е един от огромните пазари на " Монбат ". " Инвестицията ни в Тунис ще усили продажбите ни в Саудитска Арабия, тъй като в случай че досега трябваше да плащаме 10% мито, с новия цех към този момент ставаме извънредно преференциални ", изясни той.

Очакванията са договорката в Тунис да добави 6 млн. евро годишно към облагата преди лихви, налози и обезценка (EBITDA), а приходите да набъбнат с към 30 млн. евро след известно време. За съпоставяне, оборотът на групата за 2020 година е 304 млн. лева (около 156 млн. евро).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР