Три години по-късно Жаклен Коен отново ще ръководи държавната енергетиката.

...
Три години по-късно Жаклен Коен отново ще ръководи държавната енергетиката.
Коментари Харесай

Жаклен Коен може да се окаже много скъпо назначение за енергетиката

Три години по-късно Жаклен Коен още веднъж ще управлява държавната енергетиката.

© Надежда Чипева Връщането на Жаклен Коен отпред на Българския енергиен холдинг сътвори непредвиден проблем при заема от Европейска инвестиционна банка за газовата връзка с Гърция.Дори абсурдът да бъде сподавен остава въпросът за метода, по който се случват назначенията в енергетиката.Биографията на Коен разкрива връзки с " Мултигруп " и Движение за права и свободи, които може да са и в основата на връщането му в енергийния холдинг. Изненадващото предопределение на Жаклен Коен за шеф на Българския енергиен холдинг провокира още по-изненадващи последствия. Коен беше върнат ненадейно отпред на БЕХ на 19 юли с протоколно решение на министър Теменужка Петкова без никакво пояснение.

Оказва се, че незабавно след оповестяването на кадровата промяна е зародил риск за осъществяването на основния за диверсификацията на газовите доставки план за интерконектора с Гърция. Причината е, че Европейската капиталова банка (ЕИБ), която би трябвало да финансира плана със 110 млн. евро, е отказала да подпише финалния контракт. Въпреки че институцията не показала поименно " виновника " за нейното решение, няколко самостоятелни източника на " Капитал " настояват, че банката не е желала да постави подписа си паралелно до новия изпълнителен шеф на БЕХ.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Най-лесното решение в тази ситуация би било отдръпването на Коен. Това все още не се разисква, а се търсят различни разновидности за изплъзване от обстановката. Това за следващ път удостоверява мощното подмолно въздействие при назначенията в държавните сдружения и изключително в енергетиката. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изпадна в неловка обстановка. Тя уволни Коен от директорския пост на холдинга през 2016 година поради несправяне с работата, а в този момент явно е трябвало да го върне назад.

Дори създалият се проблем да бъде сподавен (ако да вземем за пример друго упълномощено лице подпише за заема), има огромна възможност рецесията да се повтори и при взаимоотношенията с облигационерите на холдинга, чиито излъчвания са в общ размер от 2.3 милиарда лв.. Това ни води и до по-големия въпрос - по какъв начин отпред на българската енергетика се възкачват лица, за които непознати финансови институции имат едно мислено.

Буря в тръба

Информацията за промяната на управлението на БЕХ пристигна като гръм от ясно небе, още повече че министър Теменужка Петкова персонално уволни Коен от директорския пост на холдинга през 2016 година поради несправяне с работата.

Първите реакции на хора от сектора бяха единомислещи - това е сигнал за прекъсване на промените в бранша, поради биографията на Коен. Но същинската и непредвидена от никого стихия се развихри в понеделник, въпреки и единствено в кабинетите на държавните институции. По информация на " Капитал " от четири самостоятелни един от различен източника тогава Европейска инвестиционна банка е изразила съществени съображения към новото управление на БЕХ и даже е била в подготвеност да откаже финансирането за междусистемна газова връзка с Гърция в размер на 110 млн. евро.

За плана към този момент има определен строител и снабдител на тръбите, издадени разрешителни за градеж, а министър председателите на България и Гърция към този момент направиха първа копка. Но без финансирането от Европейска инвестиционна банка газопроводът просто не може да се случи, защото намирането на друга финансираща институция ще отнеме месеци, а интерконекторът би трябвало да бъде въведен в употреба най-късно до края на 2020 година поради съглашението за доставки на газ с азербайджанската " Сокар ". Освен това изискванията по нов заем от друга банка мъчно биха били толкоз преференциални, което на собствен ред ще провокира промени в тарифния модел за транспорт на газ и безусловно може да направи неизгодни различните доставки по този маршрут, на които другояче България разчита да понижи зависимостта си от Русия.

Държавна гаранция не стига

По принцип финансирането на плана за междусистемна газова съгласуваност с Гърция е гарантиран с държавна гаранция, заради което обструкциите от страна на Европейска инвестиционна банка получават още по-голямо значение. По информация на " Капитал " банката е правила лични изследвания за Жаклен Коен преди години (вероятно в интервала 2014 - 2016 година, когато отново беше шеф на БЕХ), като отделът по сходството на банката (compliance department, който се грижи институцията да не бъде изложена на правни рискове) е вдигнал червен байрак. На процедура банката споделя, че определеният от българските управляващи шеф на БЕХ не покрива нейните стандарти за корпоративен сътрудник и надлежно не желае той да е страна по договорите за заема.

Какви тъкмо са аргументите за това съмнение към Коен не е ясно. " Капитал " изпрати въпроси до пресофиса на банката в Люксембург, само че до публицистичното привършване на броя не получи отговори. Финансови специалисти пък споделят, че вътрешните правила на институцията не разрешават шерването на такава сензитивна информация за съответни лица.

Въпреки сериозните рискове, които произтичат от назначението на Жаклен Коен, по информация на " Капитал " въпросът с отдръпването му не стои на дневен ред. Вместо това се търси различно решение на казуса. Такова да вземем за пример може да бъде експлицитното уединяване на шефа на БЕХ от плана за газовата връзка и упълномощаването на различен човек в холдинга, който да подписва договорите за финансиране. Но не е несъмнено, че Европейска инвестиционна банка ще одобри този вид. От друга страна, меко казано, е нелогично кадровата политика на страната да зависи от една банка, което слага министър Петкова в извънредно неловка обстановка.

На въпрос на " Капитал " по какъв начин тъкмо е определен Жаклен Коен и какво се е трансформирало в мнението на министър Петкова към него по отношение на 2016 година от Министерството на енергетиката не дадоха отговор всъщност, а, цитирайки наредбите на Търговския закон, споделиха, че Жаклен Коен е определен по същия ред, както и всички досегашни членове на съвета на шефовете на БЕХ. Без отговор остана и въпросът за какво не се организира конкурс за основните постове в държавните сдружения. Всичко това води към явните подозрения, че става дума за подмолен напън.

Игра на постове

Звездата на Коен в държавната енергетика изгря през 2013 година по времето на кабинета " Орешарски ", когато влезе в борда на АЕЦ " Козлодуй ", а през юни 2014 оглави и БЕХ. На най-високия пост в държавната енергетика Коен изненадващо се задържа и по времето на втория кабинет на ГЕРБ. Тогава се говореше, че това се дължи на близостта му с предприемача Людмил Стойков или Движение за права и свободи, чиито ползи в енергетиката съставлява дружно с Георги Христозов, който по това време също беше в борда на БЕХ, а в този момент управлява Топлоелектрическа централа " Варна " на Ахмед Доган.

Въпреки това през февруари 2016 година Жаклен Коен бе уволнен от поста изпълнителен шеф на БЕХ точно от министър Петкова. Официално оповестеният от нея претекст бе, че той не се оправя с финансите на холдинга и не е постигнал позитивни резултати при решаването на проблемите в енергетиката. Реалната причина беше опитът на Коен да саботира страната, която искаше да подписа договорка с двете частни централи Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 " още през 2015 година Договорката беше НЕК да им изплати дължимите 700 млн. лева, против което те да понижат цените по дълготрайните си контракти с близо 100 млн. лева годишно. БЕХ обаче се забави съществено при намирането на външно финансиране на договорката, което докара до спомагателни загуби за НЕК. Отделно от това Коен показваше неуважение към Петкова и отхвърляше да извършва някои от плануваните от министерството ограничения.

Точно по тази причина е извънредно необичайно настоящето ѝ решение да го върне. Хора от сектора описаха пред " Капитал ", че неразбирателството сред Петкова и Коен било " изгладено " през последните месеци. Каква е повода не е ясно.

Стари връзки

Любопитна детайлност към Жаклен Коен е да вземем за пример фактът, че при търсене на името му в Гугъл се появява следният надпис: " Възможно е някои резултати да са били отстранени според европейското законодателство за отбрана на персоналните данни ". В случая става дума за заличена информация по силата на решение на Европейския съд от 13 май, 2014 година, с което се даде опция физически лица да желаят от интернет колосът да заличи избрани данни за тях.

Това е забавно от позиция на подозренията, че в предишното Коен е бил непосредствен до " Мултигруп ". Например в " БТ Ем Джи " той е съучастник с Иван Колев - вицепрезидент на " Мултигруп " и измежду ръководещите на " Приватизационен фонд Мултигрупелит ", дружно с Николай Вълканов и Илия Павлов. А в друга компания - " Тризет ", си партнира с Радослав Ненов, който също е бил вицепрезидент на " Мултигруп ".

Коен е работил в интернационалния отдел на БЕХ малко след основаването на холдинга, поради което доста хора в бранша го свързват и с плана за АЕЦ " Белене ".

Миналото единствено по себе си не е задоволителна причина Коен да бъде избран като добър или неприятен избор. Но в композиция с дейностите му в последните години в БЕХ, както и поради отхвърли на главната европейска капиталова институция да подпише заемно съглашение дружно с него, това слага доста мъчително въпроса по какъв начин тъкмо и на какви учредения се назначават висшите мениджъри в потъналия в милиардни задължения енергиен бранш.

Сивият кардинал

Като изпълнителен шеф на БЕХ Жаклен Коен ще е нещо като министър в сянка, защото действително ще организира политиката на министерството, а под негов надзор ще са огромни държавни сдружения като НЕК, АЕЦ " Козлодуй ", " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз " и други.

Пред " Капитал " хора от бранша дефинираха Коен като съперник на свободната търговия с електрическа енергия. Точно по тази причина се чака напън за промени в законодателството, които да разрешат сдруженията на БЕХ да вършат покупко-продажби с ток на лични платформи, както преди 2018 година Ако сходна стъпка бъде направена обаче, това ще е действителна антиреформа и отвод от либерализацията на пазара.

Потърсен за коментар, Коен изясни, че ще приказва пред медиите едвам когато бъде публично вписан като шеф на БЕХ в комерсиалния указател.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР