Три дни след затварянето си, вчера по обед нехранителните магазини

...
Три дни след затварянето си, вчера по обед нехранителните магазини
Коментари Харесай

Търговците на дребно за отварянето и затварянето за часове: „Спрете да ни разигравате!“

Три дни след затварянето си, през вчерашния ден по обед нехранителните магазини отвориха на лимитирана комерсиална повърхност до 300 кв. м според „ напътствието “ на Министъра на стопанската система Лъчезар Борисов. Търговските обекти с вход откъм улица или паркинг имаха зелена светлина да преорганизират активността си. Няколко часа по-късно обаче министър председателят Бойко Борисов анулира напътствието на икономическия министър и разпореди на магазините за нехранителни артикули с повърхност над 300 кв. м да затворят. Един от претекстовете му беше „ равнопоставеност на браншовете “.

„ Първо трябваше да организираме активността си съгласно напътствията на Министъра на стопанската система. Върнахме хората на работните им места. Координирахме процеса с Инспекция по труда. Преговаряхме с наемодатели, организирахме комерсиалните си площи. Следобед трябваше да разбираем на клиенти, снабдители и сътрудници, че затваряме. И да върнем хората по домовете им “, описват от БРА.

В следващ обезверен опит да спасят бизнеса си или най-малко това, което е останало от него, БРА излиза с ново предложение. Вместо досегашното предписание за 1 човек на 3 кв.м., да се вкара нов стандарт – най-много 1 човек (вкл. клиенти и персонал) на 8 кв.м. Това ще ограничи скупчването на хора в магазините, търговците няма да спрат да работят и оборотите им няма да са по този начин фрапантно наранени, както сега, в хазната ще има повече приходи по Данък добавена стойност и по-малко нужда от държавна поддръжка.

Когато затвориха моловете и комерсиалните центрове, клиентите се концентрираха в другите по-малки магазини. Досегашното предписание за 1 човек на 3 кв.м., изключително в по-малките магазини, не разрешава да се съблюдава добра отдалеченост. С новото предложение на БРА в един магазин от 30 кв.м. ще има единствено по трима индивида, а в един магазин от 1500 кв.м. – до 187 индивида. Правилото би трябвало да важи за всички – дребни, огромни, хранителни или нехранителни магазини, в или отвън търговски център, оферират от БРА и молят за отваряне на всички магазини при еднообразно ограничаване за всеки ритейлър.

В отворено писмо до премиера, Вицепремиера, Министъра на финансите и министъра на стопанската система, БРА разяснява, че новата мярка ще разреши на търговците да работят при този режим даже 3 месеца, вместо да отварят и затварят в границите на броени часове в един и същи ден.

Още през ноември 2020 година, преди второто затваряне, БРА моли за избавяне от банкрут на бизнеса на търговците на дребно, като предложи незабавни ограничения като отлагане на заеми, вдишване на разноските за консуматииви, заплати и осигуровки от страната и освобождение на работодателите от налози заради възбрана да правят активност. „ Нито едно искане не беше изпълнено “, напомнят от БРА.

Сектор търговия на дребно обезпечава прехраната на близо 300 000 души в страната, както и огромна част от приходите на страната във тип на налози и осигуровки. Търговците на дребно не са престанали да внасят налози и осигуровки във хазната макар измененията в решенията, напътствията и заповедите на държавното управление, които се сменят към този момент в границите на броени часове.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР