Tри дни след освобождаването на ръководството на болница „Лозенец” органите

...
Tри дни след освобождаването на ръководството на болница „Лозенец” органите
Коментари Харесай

Мишел Леви: Проф. Любомир Спасов казваше, че има политически гръб

Tри дни след освобождението на управлението на болница „ Лозенец” органите на реда започнаха разпити, съобщи NOVA.

В четвъртък служебният министър изнесе данни за злоупотреби и противозаконни трансплантации в болничното заведение. Показания пред ГДБОП и прокуратурата дават както чиновници, по този начин и пострадали.

Според източници на NOVA, в спецпрокуратувата и ГДБОП към този момент текат разпити на близки на трансплантирани пациенти, както и чиновници на болничното заведение. Пред NOVA приказва някогашният маркетинг управител на държавна болница " Лозенец ", който също е измежду разпитаните. Твърди, че в лечебното заведение е имало противозаконни трансплантации. А за всяка от тях, по думите му, в сметката на болничното заведение са постъпвали над 20 хиляди $.

Незаконните трансплантации в държавна болница са факт – твърди Мишел Леви. В последните 7 месеца той извършва длъжността маркетинг управител в лечебното заведение. Разказва, че знае за 5 трансплантации, които са в прорез със закона – една на черен дроб и четири бъбречни. При всички тях донорите и реципиентите имат роднинска връзка, само че единствено по документи, твърди Леви.

“ Реципиентите са палестинци с израелски паспорт, а донорите са жители на Украйна, Молдова”, съобщи Мишел Леви, някогашен маркетинг управител в болница " Лозенец ".

Връзката сред пациентите и болничното заведение се осъществявала със специфична компания, твърди Леви.

“Има компания, която е благосъстоятелност на турски жител с представител в България и човек, който дава отговор за логистиката. Те идват, те намират реципиентите, те намират донорите и със знанието и благословията на проф. Спасов тези хора се озовават в болница “Лозенец”, показва още той.

Част от връзката минавала през самия Мишел Леви. „ Разговорите са минавали през мен, след което аз осведомявам проф. Спасов за това, че би трябвало да дойдат такива пациенти, и от там нататък юридическият отдел на болничното заведение се занимава с документацията”.

Донори и реципиенти се намирали бързо. Обикновено били хора с невисок обществен статус, добавя Леви. Имало и прецизен логаритъм за документите, удостоверяваща роднинска връзка.разказва ни още някогашният чиновник на болничното заведение.

„ По този същият метод ние в този момент с вас също можем да отидем пред нотариус, да се разпишем и да потвърдим, че сме родственици. В болничното заведение, приказваме в лечебната част и в историята на болестта - на никое място няма документи, удостоверяващи съвместимостта на пациента. Говорим за родствената връзка”, безапелационен е Леви.

В България документите за трансплантация се изпращали до Агенцията по трансплантации единствено ден или два преди самата интервенция – твърди някогашният маркетинг управител: „ И да желае някой да реагира - той няма време. Законът гласи – 7 дни до трансплантацията. Винаги се чака последният момент”.

За всяка трансплантация в сметката на държавен болница постъпвали над 20 хиляди $, споделя Мишел Леви. „ Абсолютно легално по банков път, на база контракт, който болничното заведение подписва със съответната фирма”, показва той.

Бившият към този момент чиновник твърди, че знае и за случай, в който не е спазен реда за трансплантация в болничното заведение. А преимуществото се давало посредством позвънявне. „ С едно телефонно позвъняване на проф Спасов до министъра на опазването на здравето. В случая, който беше факт- държавен чиновник на доста висок пост, познавам го, това е чиновник, който доста е съдействал на болницата”, съобщи Леви и показва, че този човек е предредил трима души, чакащи за трансплантация.

Конкретно име на здравен министър Мишел Леви - не посочва. На въпрос за какво лекари и чиновници не са алармирали за нередностите в болничното заведение някогашният маркетинг управител отговори по този начин:

Въпрос: Защо мълчахте толкоз време?

Отговор: Защото всеки един от нас се тормози, когато става въпрос за проф. Спасов. Когато в прав текст той ти споделя, че политически постоянно може да се оправи и когато ти споделя, че той има политически тил - какво бихте направила?

Мишел Леви към този момент е алармирал ГДБОП. Многократно потърсихме за коментар и отстраненият към този момент шеф на държавна болница. С екипа ни се свърза жена, която изясни, че ще съобщи на проф. Спасов за позвъняването, само че досега противоположна връзка няма, добавя NOVA.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР