Три дни след като израелски войници под прикритие влязоха в

...
Три дни след като израелски войници под прикритие влязоха в
Коментари Харесай

След като маскирани ликвидираха трима в болница в Дженин: Пред bTV говори лекар, станал свидетел

Три дни откакто израелски бойци под прикритие влязоха в болница в Западния бряг и убиха трима пациенти, за които настояват, че са свързани с „ Хамас “ и са се крили в лечебното заведение, наш екип интервюира началника на хирургичното поделение на болничното заведение - лекар Тауфик Ал-Шобаки.

Израелската войска сподели на Ройтерс заздравен тунел до лечебното заведение

Членове на отряд под прикритие, дегизирани като медици и цивилни, влязоха във вторник в лечебното заведение и унищожиха трима палестински бойци.

Снимка: bTV Новините

Според Тел Авив те са се криели там и единият от тях е подготвял нахлуване, а групировката „ Ислямски джихад “ твърди, че двама от убитите са били нейни членове, като единият от тях се е лекувал.

Министерството на здравеопазването на Палестинската автономност упрекна Израел в осъществяването на „ ново кръвопролитие в лечебни заведения “.

Убити са трима екстремисти

„ Беше 5:30 ч., израелските сили влязоха в болничното заведение, преоблечени като цивилни, като доктори и сестри, отидоха до третия етаж, нападнаха медицинския екип и по-късно влязоха в стаята където убиха трима. Един от тях беше наш пациент, който е с пострадвания от октомври 2023 година при нас, неподвижен, в сериозно положение. Лекувахме го дълго, сложно, имаше и медицински интервенции. След като беше нормализиран, беше изместен в рехабилитационния център на третия етаж на болничното заведение. Но най-после беше погубен “, описа лекар Тауфик Ал-Шобаки.

Снимка: bTV Новините

Снимка: bTV Новините

Знаехте ли кои са тези пациенти, че са свързани с „ Хамас “?

„ Разбирам какво ме питате. Ние третираме пациентите без да гледаме каква история имат, това е нашето предопределение като медици. Каквото и да се твърди, този човек не можеше да стане от леглото си, беше неподвижен и не можеше и да отиде до тоалетна самичък и да направи и крачка самичък “, добави той.

Преговарящият от палестинска страна в Осло през 1993 година приказва извънредно пред Виктория Петрова

Докторе, доколко лечебните заведения и в Газа и в Западния бряг се трансформират в заслон и прикритие за членовете на „ Хамас “ и палестинската опозиция?

„ Знаете ли, това е още едно опрощение на израелските сили да влизат във всяка постройка и болница, на всички места. Знаете лечебните заведения са под закрилата, само че изключително през последните месеци и даже през последните седмици израелските сили атакуват лечебни заведения, пречат на коли за спешна помощ. Имахме случай на една жена, която беше докарана с кола за спешна помощ в болничното заведение и я бяха задържали за инспекция повече от половин час “, уточни доктор Тауфик Ал-Шобаки.

Снимка: bTV

Открити са рисунки на 5-годишното дете в подземията под дома на пълководец на терористичната формация

Международният комитет на Червения кръст изрази сериозна угриженост след интервенцията на израелските сили в болничното заведение в Западния бряг.

Междувременно УНИЦЕФ заяви че 17 000 деца в Ивицата Газа са останали без компаньон или са били отделени от фамилиите им от началото на войната. Организацията показва още, че съвсем половината от палестинските деца се нуждаят от психическа поддръжка.

Хуманитарната работа на Организация на обединените нации изрази мощна паника от военните дейности в южния град Хан Юнис, които принудиха още хора да търсят леговище в град Рафа. От организацията дефинираха обстановката там като „ тенджера под налягане “.

Всички запаси към този момент са раздадени в Газа, сподели за bTV Джонатан Крикс от ''Уницеф''

По-рано през днешния ден министърът на защитата на Израел разгласи, че интервенциите в Хан Юнис са към своя край и следва атака още по на юг в граничните региони на Ивицата Газа с Египет.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР