Три дни преди предсрочните парламентарни избори партията на Слави Трифонов

...
Коментари Харесай

"Алфа Рисърч": Дни преди вота "Има такъв народ" излиза първа с минимална преднина

Три дни преди предварителните парламентарни избори партията на Слави Трифонов към този момент е първа мощ, въпреки и с минимална преднина пред ГЕРБ (21.8% против 21.5%), съгласно данните от най-новото изследване на " Алфа Рисърч ", извършено в интервала 4 - 7 юли и оповестено през днешния ден. В проучването си, което излезе директно след глобите на Съединени американски щати по закона " Магнитски ", организацията означи, че те са нанесли удар по ГЕРБ и партията на Борисов стартира да губи поддръжка, въпреки към момента да запазваше 2 % преднина. В последвалите седмици други изследвания демонстрираха, че тази преднина се топи. Сега " Алфа Рисърч " е първата от по-големите организации, която дава преднина на Има Такъв Народ, въпреки и с малко.

Според проучването Българска социалистическа партия е съумяла ненапълно да активизира електората си и остава трета, а четвъртото място - сред Движение за права и свободи и " Демократична България ", ще реши вотът в чужбина, който социолозите не могат да измерят. Над границата за влизане в Народното събрание остава и " Изправи се! Мутри вън! " и по този начин упованията са конфигурацията от шест партии от предходния парламент да се повтори и в идващия. " Българските патриоти " въпреки всичко остават на ръба.

Според сегашните данни на " Алфа Рисърч " макар увеличената поддръжка за така наречен партии на митинга по отношение на изборите от 4 април обаче трите обединения надали ще съумеят да съберат нужните за болшинство 121 депутатски места. При по този начин посочените прогнози те биха имали общо към 107-108 мандата.

Данните сочат също по този начин и лек спад в изборна интензивност, която се обрисува да е сред 47 и 50%, до момента в който месец по-рано към 53% имаха твърдо желание да гласоподават.

Настоящите избори са евентуално най-голямото предизвикателство пред социолозите от последните години, защото редица фактори затрудняват прогнозите. Сред тях са да вземем за пример точно околните позиции на водещите партии, неяснотата ще усепят ли националистите да прескочат въпреки всичко 4-процентовата преграда за Народното събрание, комплицираната и мощно динамична политическа обстановка в страната, както и мъчно предвидимото държание на гласоподавателите на партиите без твърди ярда - изключително електоратът на Слави Трифонов, огромна част от който взема решение в последния миг дали да даде поддръжката си. Така грешки, освен това основни могат да се чакат. Сложна бе обстановката и през април, когато Има Такъв Народ се явяваше на избори за пръв път, а " Демократична България " направи отскок напред по отношение на позициите си от предходните години. Агенциите обаче не съумяха да уловят настроенията в целокупност и всеобщо подцениха двете обединения, а за сметка на това надцениха ГЕРБ и Българска социалистическа партия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР