Три държави, водени от западноафриканската хунта - Нигер, Мали и

...
Три държави, водени от западноафриканската хунта - Нигер, Мали и
Коментари Харесай

Нигер, Мали и Буркина Фасо напускат регионалния блок ECOWAS

Три страни, водени от западноафриканската хунта - Нигер, Мали и Буркина Фасо обявиха в неделя, че неотложно напущат Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS).

Припомняме, че районният блок неведнъж е призовавал трите страни

Решението на трите страни, оповестено в взаимно изказване по националната телевизия на Нигер, е удар върху напъните на блока за районна интеграция.

След и макар глобите, договарянията и заканите за военна интервенция, военните водачи не съумяха да дават явен график за връщане на страните към конституционно ръководство.
 ECOWAS насрочи дата за допустима интервенция в Нигер
ECOWAS насрочи дата за допустима интервенция в Нигер

Намеса ще има, само че единствено в случай че дипломатическите старания не съумеят

Вместо това те втвърдиха своята изразителност против блока и го упрекнаха, че е повлиян от външни сили. Трите страни също прекъснаха военните връзки и връзките си за съдействие с някогашния колонизатор Франция и се обърнаха към Русия за поддръжка в региона на сигурността.

Тримата военни водачи в Мали, Нигер и Буркина Фасо настояват, че желаят да възстановят сигурността преди организирането на избори, защото трите народи от Сахел се борят за преодоляване на протести, свързани с Ал Кайда и Ислямска страна.

" След 49 години доблестните нации на Буркина Фасо, Мали и Нигер означават със страдание и с огромно отчаяние, че организацията (ECOWAS) се е отклонила от идеалите на своите бащи-основатели и духа на панафриканизма ", съобщи полковник Амаду Абдрамане, представител на хунтата в Нигер.

Не е ясно по какъв начин решението на хунтите в Нигер, Буркина Фасо и Мали ще се отрази на 15-членния районен блок.

Според контракта на блока страните членки, които желаят да се отдръпват, би трябвало да дадат документално едногодишно предупреждение. Засега става ясно дали трите страни са го създали. В контракта се споделя, че те би трябвало да продължат да съблюдават неговите разпореждания през едногодишния интервал.

Трите страни също са членове на Западноафриканския паричен съюз (UEMOA), който се състои от осем страни, който употребява западноафриканския CFA франк, привързан с еврото.

Паричният съюз, след решенията на водачите на ECOWAS след превратите в Мали и Нигер, прекъсна достъпа им до районния финансов пазар и районната централна банка. По-късно тя възвърне достъпа на Мали, само че Нигер остава спрян.
 Европейски Съюз реализира единодушие по отношение на рамката за глобите на хунтата в Нигер
Европейски Съюз реализира единодушие по отношение на рамката за глобите на хунтата в Нигер

С ограничаващите ограничения Европейски Съюз може да замрази активи на субекти и да им наложи забрани за пътуване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР