Три дами влизат в екипа на служебния министър на икономиката

...
Три дами влизат в екипа на служебния министър на икономиката
Коментари Харесай

Двама от новите министри вече имат заместници

Три дами влизат в екипа на служебния министър на стопанската система Кирил Петков като негови заместници, заяви самият той след първото съвещание на новото държавно управление през днешния ден.

Те са Калина Константинова, Яна Балникова и Ирена Младенова. Младенова е трети път в длъжностен кабинет и е осведомена с екипа, сподели Петков.

Доскорошният зам.-министър на стопанската система Стамен Янев се връща в Българската организация за вложения, чийто дълготраен началник беше, преди да стане заместител на Лъчезар Борисов, стана ясно още от думите на Петков.  " В нашето време на тези 60 дни желаеме да има оптималната ефестивност, непознатите вложения са метод да влезе нов капитал в стопанската система и желая да съм сигурен, че хората, които са там имат дълготраен опит. Важно е сега оптимално огромен опит да се влее назад в организацията и да се опитаме да притеглим пресен капитал колкото можем по най-ефективния метод ". Така Петков обоснова връщането на Янев в организацията. 

Петков съобщи упоритости да направи по този начин, че българските търговски аташета и организацията за вложенията " да имат огромна кооперация  за тези 60 дни да се реализиран действителни и измерими резултати. " Всяко аташе, каквито и други задължения да има, " първият е да бъде формален представител на България. Не може да имаме търговски представители с други задължения, най-важното е да съставляват България ", акцентира служебният министър на стопанската система. 

До седмица ще бъдат подготвени специфичните ограничения за помощ за стопанската система и изключително за дребните и междинните предприятия, даде обещание още той. " Знам кои са бюджетните рамки, само че ще мислим умни и забавни тактики, които ще използван. ", сподели Петков.

Междувременно доосегашната шефка на Агенцията за вложения Десислава Трифонова се оплака пред публицисти от стремително уволняване, без аргументи и предупреждение.

" Сутринта в 11 часа някогашният към този момент зам.-министър господин Стамен Янев нахлу като мутра безусловно в кабинета ми и бях изгонена от кабинета си, като ми беше връчена заповед на министър Кирил Петков за освобождение без претекстове вътре в заповедта, без предизвестие и без предупреждение към мен, сега, и в случай че това не е реваншизъм, аз не знам какво да назовем реваншизъм, да гоним хора, които работят ". Трифонова е безапелационна, че върви политичеса чистка и акцентира, че даже не се е срещала с новия стопански министър.

Трифонова съобщи още, че от предходната година, когато е заела поста, откакто предходният шеф Стамен Янев стана зам.-министър на стопанската система, е свършена доста работа и са привлечени рекордно доста вложения. " Само за предходната година са сертифицирани планове за над 1 милиарда, и то по време на рецесия. От началото на годината са на стойност 800 млн. лева - обратно в годинити за първо тримесечие в никакъв случай не е имало такова резултати. И сега текат договаряния с вложители ", показа тя.

Трима заместник-министри са назначени към този момент и в Министерство на вътрешните работи и то, персонално със заповед на служебния министър председател Стефан Янев. В екипа на Бойко Рашков, който от през вчерашния ден е отпред на ведомството влизат: Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов. Това оповестиха от Министерски съвет.

Емил Ганчев е заемал длъжността заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 година. След този интервал, до началото на 2020 година е заместник-директор на Бюрото по отбрана при основния прокурор. От юни 2020 година до момента е чиновник в Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. Завършил е Висшия институт при Министерство на вътрешните работи със компетентност „ Право “.

Венцислав Катинов е заемал поста заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 година. В интервала 2014 година - 2015 година е шеф на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Плевен. Има висше икономическо обучение, приключил е Стопанската академия „ Д.А. Ценов “ – гр. Свищов.

Енчо Мирчев е дълготраен чиновник в системата на Министерство на вътрешните работи. В интервала от ноември 2017 година до септември 2018 година е началник на Инспекторат НЗОК. Завършил е Военната академия „ Г.С. Раковски “, има също по този начин образователно-квалификационна степен „ магистър “ от ВНВУ „ Васил Левски “ – гр. Велико Търново по компетентност „ Свързочни войски – инженер по връзките “. От длъжността заместник-министър на вътрешните работи са освободени Милко Бернер, Стефан Балабанов и Михаил Златанов.

 А първото кадрово решение на Бойко Рашков незабавно след приемането на поста през вчерашния ден е освобождението на административният секретар на Министерство на вътрешните работи Бойко Славчев. Заповедта за прекратяването на служебните му отговорности е аргументирана с навършване на пенсионна възраст.

Юристи разясняват, че това е най-висшият държавен чиновник в министерството и се употребява от отбраната на закона за администрацията. Славчев е главният очевидец по следствието на договорката с покупката на джипове " Грейт Уол " от секретаря по антикорупция на президента Румен Радев Пламен Узунов до момента в който бе длъжностен вътрешен министър в първия кабинет, формиран от президента през 2017 година Сделката в европейски средства се проверява от прокуратурата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР