Три брилянтни концерта с избрани творби от Барока, интерпретирани от

...
Три брилянтни концерта с избрани творби от Барока, интерпретирани от
Коментари Харесай

Бароковият цикъл на Варненско лято остави блясък в сърцата на ценителите

Три брилянтни концерта с определени произведения от Барока, интерпретирани от впечатляващи музиканти, извършиха с ценители Аулата на Икономическия университет в последните дни. Саксофонният квартет " Сигнум “ отдаде респект на Бах, само че това, с което сграбчи сърцата на публиката, бяха забележителните аранжировки на композиции от ХХ век, в които четиримата саксофонисти блеснаха с цялата си харизматичност.

Първата флейта на Симфоничния оркестър на БНР Явор Желев и  номинираният за Grammy обоист Слав Славчев очароваха ценителите с програмата от бисери на Барока, в която си партнираха със Струнен квартет " Фрош “, Драгомир Йосифов – клавесин и Кристиан Косев – контрабас. С голям интерес  от феновете на старинната музика беше посрещнато гостуването на италианските музиканти от " Кончерто ди кавалиери “, които донесоха рядко изпълнявана венецианска музика.

Още от първия концерт в средата на юни музикалното " Варненско лято “ представяше на своята интернационална аудитория планове и музиканти, които зареждат с сила и страст. Зрителите край морето станаха очевидци на най-хубавите музикални събития, които са се случили през сезона у нас и се допряха до изкуството на реализатори от висока класа от разнообразни страни. Така, както е било през 20-те години на ХХ век с първите музикални тържества във Варна, феновете станаха съпричастни на нови авторски композиции и премиерни произведения.

Фестивалът наложи разширението на своята артистична територия с откритите подиуми на Летния спектакъл, плажен клуб " Ментол “, двора на Градската художествена изложба, Английския двор на Археологическия музей. Разширява се и времетраенето на огромния конгрес, който се разпростира към крилата на летния сезон.

" Варненско лято за деца “ ще има на 14 октомври в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център от 11 ч. Любими тематики от филми и мюзикъли ще прозвучат в поредицата " Магията на киното “. На сцената ще свири Симфоничният оркестър при НУИ " Добри Христов “ - Варна с диригент Страцимир Павлов, а водещ ще бъде Руми Петрова, позната на малчуганите като Госпожа Виола. Входът е свободен, с цел да могат повече деца да влязат в света на изкуството и музиката. Поредицата продължава с матинета на 4 ноември и 2 декември още веднъж в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център от 11 ч.

Грандиозният край на Международния музикален фестивал " Варненско лято “ ще бъде концертът на международната звезда Ара Маликян, чийто гастрол Варна чака с неспокойствие. На 2 ноември в Двореца на културата и спорта от 20 ч. екстравагантният виртуоз ще опише в звуци " Историята на една цигулка “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР