Трейси Чапман получава световна слава още в края на 80-те

...
Трейси Чапман получава световна слава още в края на 80-те
Коментари Харесай

Трейси Чапман, която се бори за човешките права в ноти

Трейси Чапман получава международна популярност още в края на 80-те с първите си 11 достоверни и обществено ангажирани авторски песни. Близо 35 години по-късно една от тях ѝ завоюва следващо музикално отличие. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Преди дни огромната американска певица Трейси Чапман стана първата чернокожа изпълнителка в 56-годишната история на влиятелните награди CMA( Country Music Awards), спечелила в категория " Сингъл на годината ".

Чапман беше отличена за авторската ария " Fast Car ", издадена през 1988 година, която възвърна известността си, откакто през юли 2023 година кънтри звездата Люк Комбс направи кавър на шлагера.

" Fast Car " е част от дебютния албум на певицата, кръстен на самата нея - " Трейси Чапман ". Той ѝ носи премия " Грами " през 1989 г.за най-хубаво женско поп вокално осъществяване, както и редица други награди и номинации. Три от песните в албума - " Fast Car ", " Behind the Wall " и " She`s Got Her Ticket ", съставляват трилогия за битката на дамите против домашното принуждение.

" Тя може да е срамежлива, затворена и да не се усеща добре с някои от атрибутите на славата, само че тази млада чернокожа жена от работническата класа в Клийвланд е новият актьор на годината, а може би и новият актьор на доста години ", написа тогава изданието. Песните на Чапман са комбиниране от редица жанрове, измежду които блус, рок, фолк, соул и поп.

Следващите няколко албума също ѝ носят огромен триумф, като четвъртият - " New Beginning ", съдържа шлагера " Give Me One Reason " , отличен с " Грами " за най-хубава рок ария.

Певицата е родена през 1964 година и е израснала в Клийвланд, щата Охайо, в мощно расистка среда и с лимитирани финансови средства. Тя и сестра ѝ са отгледани от майка им, откакто двамата родители се разделят.

Чапман стартира да свири на китара и да написа песни като малко дете, а още при започване на двайсетте си години към този момент е видяна в музикалните среди и подписва контракт с продуцентската компания " Електра рекърдс " през 1988 година

Същата година взе участие в концерт в чест на 70-годишниния празник на Нелсън Мандела . Събитието е благотворително, като част от средствата са дарени за южноафриканското придвижване за битка с апартейда. През годините Чапман е взела участие в голям брой събития, отдадени на обществени дела, свързани с правата на индивида.

" Като дете постоянно съм имала нюх за обществените условия и политическите обстановки. Мисля, че това беше обвързвано с обстоятелството, че майка ми постоянно обсъждаше нещата със сестра ми и мен - също и тъй като доста четях ", споделя Чапман пред Ролинг Стоун.

Тя съумява да опази персоналния си живот от медийното внимание. Писателката Алис Уолкър споделя, че двете са имали сантиментална връзка през 90-те години.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР