Тревожно проучване излезе тези дни, че 50 на сто от

...
Тревожно проучване излезе тези дни, че 50 на сто от
Коментари Харесай

Георги Кадиев за novini.bg: Все повече българи ще търсят препитание в чужбина

Тревожно изследване излезе тези дни, че 50 на 100 от българите през днешния ден живеят по-бедно, в сравнение с преди 1989 година, която беляза началото на така наречен " либерален преход " у нас от тоталитарна система към пазарна народна власт. В момента с изключение на вилнееща война наоколо до нас, имаме и висок растеж на инфлацията и навсякъде повишаване на артикули и услуги. Как се оправя с всичко това ръководството и какво още може да се направи? Питам Георги Кадиев, прочут политик, публицист и икономист. В момента той е ръководител на Гражданска платформа „ Нормална страна ”. В годините обратно бе народен представител от Българска социалистическа партия в 40-то и 42-ро Народно събрание, също по този начин бе и общински консултант от левицата в София, както и някогашен зам.-министър на финансите /2005-2007г./.



Инфлацията все още е публично 12,4%, по отношение на същият интервал миналата година. При храните тя е 14 на 100, съгласно бумагите, само че всички виждаме, че е доста по-висока. Инфлацията на горивата е над 40%, на превоза е към 25 на 100....
Факт е, че има огромни групи от популацията, които страдат доста, тъй като приходите им са закрепени, не зависят от техен личен бизнес или повече поръчки. Пенсионерите и тези, които получават минимална заплата, а в България има 2,2 милиона пенсионери и половината от тях получават минимални пенсии. Вярно е, че някои взеха увеличение на пенсиите, само че то бе изядено от инфлацията.
Предполагам, че тъкмо от тези среди са хората, които са декларирали, че доскоро над 30 години са живели по-добре в сравнение с в този момент.



Няма универсална единна мярка, която държавното ръководство да приложи и по този начин да реши всички проблеми. Нужни са сложни ограничения. Първо, съгласно мен, би трябвало да се откри метод

по какъв начин да се снижи инфлацията в бранша на горивата и енергоносителите, които са в основата на ценообразуването на всеки артикул.

Ние имаме по-голямо произвеждане на еленергия от това, което използваме, т.е. разполагаме с ресурса да се създадат дълготрайни контракти за бизнеса, без да внасяме инфлация извън. Да, облагата за държавните производители ще е по-малка - за АЕЦ, за Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 ", само че пък за бизнеса ще има повече благоприятни условия за конкурентоспособност.
Второ, би трябвало

да се понижи Данък добавена стойност, само че единствено за артикули с контролирана цена,

тъй като другояче има заплаха неполученият от страната приход да остане при търговците, а не в крайният консуматор. Т.е. понижаваме Данък добавена стойност, само че крайната цена не пада - по този начин се случи с заведенията за хранене.
Ако понижим Данък добавена стойност на еленергията за семействата на половина, незабавно цената за тези семейства ще падне с 10%, тъй като тя е контролирана.
Ако обаче създадем същото нещо с питейната вода от В и К, отново ще падне с 10 на 100. Ако го използван и към " Топлофикация ", същото ще е и така нататък. Според мен такава мярка би трябвало да се приложи и върху горивото - бензина и дизела, нищо че не са с контролирана цена. Вижда се по какъв начин бързо пораства цената им.
Моето мнение е, че Европейски Съюз в най-скоро време ще наложи ембарго върху цените на петрола и цените тогава ще скочат доста. Затова държавното управление от в този момент към този момент би трябвало да търси различни доставки и да се освобождаваме от съветския нефт. Това важи и за газа. Не бива да се чака последния миг.
Любопитно ми е дали ръководството към този момент има по този начин нужният разбор на положението на запасите ни с горива. Четох немският разбор, който ясно споделя с какъв брой ще падне стопанската система, като изгубят съветския газ, и какъв брой работни места ще се овакантят.
Тук не ми е известно да е изработен подобен разбор. И се чудя по какъв начин въобще се заема избрана позиция, без да има обширно авансово изследване на обстановката.
За бизнеса е доста значимо да има предвидимост и сигурност, да са ясни сюжетите на страната при избрани условия по какъв начин ще се работи. Но на хоризонта няма нови ограничения.
Светът обаче върви напред, случи се война.

Вдигнаха минималната заплата с малко над 9%, само че инфлацията, както означих първоначално е над 12%. 
И какво вършим?

Икономиката ни по прогноза на МВФ т.г. ще нарасне с 3,3%, а на нашите банки с 2,2 на 100, което отвред си е незабележим растеж. Ще имаме в същото време над 13 на 100 инфлация и стесняващ се пазар на труда - от ден на ден българи ще търсят прехранване в чужбина. И по този начин се обрисува нерадостната картина все по-малко хора да създават у нас пенсиите и обществените помощи на огромни групи от българи. Това е една обърната пирамида. Социалната ни система все още не може да се самоиздържа от осигуровките и по тази причина за нея се вземат пари и от налозите. И по този начин става една цялостна нелепост...
Нужни са доста радикални, смислени ограничения за стимулиране на бизнеса и стопанската система, които са в стрес и изнемогват.

Важно е и най-сетне да забележим наказан политик, тъй като за корупция елементарно се приказва, само че към този момент над 32 години нищо не се прави.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР