Тревожно нарастване на случаите и тенденция за подмладяване“, т.е. засягане

...
Тревожно нарастване на случаите и тенденция за подмладяване“, т.е. засягане
Коментари Харесай

Провеждат безплатни консултации за рак на дебелото черво

Тревожно повишаване на случаите и наклонност за „ подмладяване “, т.е. засягане на все по-млади хора, се следи през последните 4-5 години при рака на дебелото и правото черво, така наречен колоректален карцином. През миналата година оперираните от нас заболели бяха приблизително към 60-годишни. За съпоставяне ще посоча, че единствено преди 6-7 години пациентите, които лекувахме, бяха във възрастовата група над 70-те,  обявиха хирурзите във верига лечебни заведения „ Медлайн - Централ Хоспитал “ в Пловдив. Това заболяване заема водеща позиция по периодичност, като при мъжете се подрежда след простатния и белодробния рак, а при дамите след рака на млечната жлеза.

Голяма част от пациентите се диагностицират със забавяне, тъй като процесът е към този момент толкоз напреднал, че не може да се приказва за онкологична радикалност. Липсата на здравна просвета у огромна част от хората, съпроводени от възприятието за позор или боязън, ги карат да не търсят навременна здравна помощ. Неглижирането на наложителните профилактични прегледи, самолечението, „ самообразоването ” благодарение на медиите и интернет също способстват за късното разкриване на заболяването, а оттова и до нерадикалното лекуване.

Най-ранните признаците се демонстрират след 50-55 година, характеризиращи се с кръвотечения и запек. Всички „ упорити ” хемороиди, обезпокоен откъс и анемия над тази възраст би трябвало да пораждат подозрения за недоброкачествен развой. Факторите, обуславящи развиването и появяването на неприятната болест, са доста - да вземем за пример могат да се посочат нездравословното хранене, понижената двигателна интензивност и забавеният чревен откъс, водещи до по-дълъг контакт на питателните субстанции с чревната лигавица, предизвикващи метаплазия на епитела от непрекъснатото раздразнение и инфектиране. Оттук до същинския карцином има единствено няколко крачки, безапелационни са експертите.

Всички недоволства, като болки в корема, стоп на пасажа, тежки кръвотечения при изхождането, са към този момент късни признаци и значат, че болестта е набрало скорост.
Според хирурзите малко внимание се обръща и на генетичната предразположеност. Пациенти, чиито роднини са боледували от ракови болести, би трябвало доста деликатно да наблюдават положението си. Тук се подреждат известните на всички полипи, които нормално се появяват на 50-55 година, и би трябвало да се управляват, защото  огромна част от тях по отношение на разновидностите и размерите си малигнизират.
Основното и водещо лекуване е оперативното.

Съвременните трендове са за коренно унищожаване на тумора и надзор на метастазите. Истинско предизвикателство за хирурга са сфинктеросъхраняващите интервенции, които са показани при ниско ситуиран рак на ректума в ранен етап заради комплицираното техническо осъществяване и вероятните затруднения. В по-голямата си част, без значение от стадия на тумора, тези интервенции приключват с неестествен анус на коремната стена, гарантиращо сигурността на интервенцията, само че травматични повече душевен, в сравнение с физически пациента. Тези сфинктеросъхраняващи интервенции са рутинна процедура в нашето хирургично поделение, когато са онкологично оправдани.

За страдание обаче, по-голяма част от пациентите идват късно, когато болестта е напреднало и осъществяването на този коренен способ е онкологично несъвършен.
За да не се доближава до този вид травматични интервенции, е значима предварителната защита - един естествен медицински обзор, при най-малкото кървене от хемороиди, появило се повече от веднъж, или чревен дискомфорт, които хирургът диагностицира първо с ръка, защото 60% от колоректалните туморите са откриваеми по този метод. Едва по-късно идват на ред лабораторните, колоноскопските и образни проучвания.

И защото профилактиката е най-важна, нашият екип със подпомагане на Ортодоксалния медал на Хоспиталиерите реши да провежда през месец май безвъзмездни съвещания. Те ще се организират всяка сряда - на 2, 9, 16, 23 и 30 май, след авансово записване на тел: 032/644-222. Скринингът е целесъобразен за всички пациенти над 45 години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР