Тревожни са данните за все по-ранната възраст, при която спортуващите

...
Тревожни са данните за все по-ранната възраст, при която спортуващите
Коментари Харесай

Кралев: Обучението е единственото ни оръжие срещу допинга в спорта за всички

„ Тревожни са данните за все по-ранната възраст, при която спортуващите в свободното време стартират да употребявят допинг “, предизвести министърът на младежта и спорта Красен Кралев и уточни образованието като само оръжие против неразрешените и рискови за здравето вещества. Той взе присъединяване в кръгла маса на андидопинговия семинар JUST SPORT, проведен от Асоциация за развиване на българския спорт. В събитието се включиха също зам.-ректорът на НСА проф. Татяна Янчева и изпълнителният шеф на Антидопинговия център доктор Виолета Заркова. Присъстваха още фитнес инструктори, притежатели на фитнес центрове, представители на НСА, спортни организации и Антидопинговия център.

„ Проблемът е годен за цяла Европа и всички специалисти признават, че не сме готови да се оправим с него. Докато при спорта за високи достижения съществуват строги интернационалните правила и има построена система за следене, доказване на приложимост на допинг и съответните санкции от страна на интернационалните спортни организации, то в спорта за всички тези санкции са неприложими. Единственото ни оръжие е образованието “, съобщи министърът.

В изявлението си той подчертава върху обстоятелството, че антидопинг политиката е един от главните цели на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в бранш „ Спорт “. Необходимостта от предварителна защита посредством образование бе тематика на първото събитие, което ММС провежда като част от дейностите си за председателството – семинар за попречване на използването на допинг на 24 и 25 януари в София.

 kbon5204

„ Като член на Управителния съвет на Световната антидопингова организация за мен беше доста значимо, че организирахме този семинар и включихме в него спорта за всички “, разяснява Кралев. „ Липсата на информация за вредата от използването на стимуланти, изключително измежду младежите, които практикуват фитнес в свободното време, води до това, че допингът доближава все по-лесно до все по-млади хора. Това крие съществени здравни опасности за обществото вбъдеще. Тук не става въпрос за медали или за интернационален авторитет, а за здравето на нацията “, добави министърът.

Участниците в семинара разискаха с Кралев своите хрумвания за битка против допинга в спорта за всички. В дебатите стана ясно, че множеството от техните оферти са включени в новия Закон за физическото образование и спорта, който следва да бъде гласуван на второ четене в Народното събрание.

„ В новия закон сме присъединили редица текстове за постигането на тази цел. Въвежда се ново легално определение на понятието „ спорт за всички “. Предприели сме ограничения за контролиране на активността на фитнес центровете. Дефинират се понятията „ спортни услуги “ и „ треньорски услуги “ и се обвързват между тях. Създава се обвързване за предоставящите спортни услуги да обезпечат и да подсигуряват безвредни условия за упражняване на спорт, да осведомят жителите, да провеждат здравно обезпечаване. В дефиницията на спортни услуги се включва с изключение на активността на спортните организации и активността на фитнесите, както и други сходни действия с оглед реализиране на единни правила и високи условия към даването на спортни услуги, посредством които да се обезпечат качествени и безвредни условия за спорт на всички жители “, сподели Кралев.

Той даде образец и с множеството стратегии, финансирани от ММС по член 10а от Закона за хазарта за попречване на зависимости. Голяма част от миналогодишните планове са ориентирани точно за предварителна защита на използването на неразрешени субстанции и стимуланти след младите.

Министърът напомни, че по време на първия му мандат отпред на ММС е инициирал корекция в Закона за храните, ориентирана към питателните добавки. „ Въпреки че нашите оферти не бяха признати в целокупност, успяхме да въведем смяната да се заявява, че наличието на етикета дава отговор на действителното наличие, а при открито разминаване да се носи наказателна отговорност “, съобщи Кралев.

Той получи благодарствено писмо за своята дейна активност в битката против допинга от Йоанна Дочевска, ръководител на Асоциация за развиване на българския спорт.

Пред участниците в кръглата маса тя показа плана JUST SPORT, съфинансиран по стратегия „ Еразъм + “ на Европейската комисия, който има за цел да обърне внимание на отрицателните последици от неконтролируемото потребление на хранителни добавки в областта на всеобщия спорт и най-много във фитнес центровете. Като резултат от семинара ще бъде основана мобилна апликация, в която ще бъдат включени здравословните фитнес центрове и специалисти, приели концепцията за чист спорт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР