Тревожни новини от Китай: в североизточната част на страната съобщават

...
Тревожни новини от Китай: в североизточната част на страната съобщават
Коментари Харесай

„Дойче Веле“: Коронавирус - в Китай се надига втора вълна на епидемията?

Тревожни вести от Китай: в североизточната част на страната оповестяват за от ден на ден нови огнища на болест с ковид. Някои приказват даже за " нов Ухан ". Надига ли се в Китай втора вълна на епидемията?

Всекидневието в Китай съвсем се върна в релси, от началото на април в страната на процедура няма регистрирани нови случаи на КОВИД-19. Напоследък обаче от североизточната провинция Хъйлундзян идват тревожни вести, които пораждат страхове от втора вълна на епидемията от ковид. Тамошни хора даже настояват, че провинцията скоро ще се трансформира в нов Ухан, написа в собствен разбор „ Дойче Веле “.

Повечето болни са китайци, върнали се от Русия

Държавната комисия по опазването на здравето в провинцията оповестява, че от средата на април се следят нови огнища на инфекции. Към момента са регистрирани над 550 случая на КОВИД-19, като множеството от заболелите са китайци, завърнали се от прилежаща Русия.

След като беше обявено за огнище на зараза в една болница в град Муданджан, тамошните управляващи вкараха непоколебим надзор, а на 26 април даже приканиха хората да напущат жилищата си единствено при последна нужда. Градската администрация популяризира апел към семействата да излъчат по „ едно лице със мощна имунна система “, което да се грижи за покупките.

По улиците са изпратени и патрули, които би трябвало да арестуват групи над трима души, електрическите тротинетки са неразрешени, а леките коли могат да се движат единствено със особено позволение. В града не е разрешено да влизат хора от други елементи на провинцията, а множеството магазини са затворени, като се изключи някои дребни магазинчета за хранителни артикули и за предмети от първа нужда.

Дойче Веле беседва с локални хора, които настояват, че гледат с съмнение на формалните цифри. Те изпитват неустановеност и по друга причина: никой не знае дали и по кое време управляващите ще слагат града под цялостна карантина и ще наложат цялостна възбрана да се излиза. И в случай че такова решение бъде взето, дали съображенията ще бъдат медицински или чисто политически.

Пекински вестник заяви още, че в Харбин, 10-милионната столица на провинцията, също са открити няколко огнища на болест наоколо до лечебни заведения. В един от случаите било открито, че 87-годишен пациент в границите на броени дни е заразил близо 80 души.

Въпреки това в административния център на провинцията до момента очевидно не са въведени толкоз строги ограничения, колкото в Муданджан. Доброволните квартални отряди раздавали на хората краткотрайни идентификационни документи за влизане и излизане от жилищния регион, само че съгласно един тамошен човек, ограниченията не били толкоз строги.

Пред Дойче Веле този човек споделя още, че пазарищата се отворени, само че другояче съвсем всеки на улицата носи маска. „ Мисля, че досега държавно управление се оправя добре. Защо им е да крият информации, това единствено би увредило имиджа им “, прибавя той.

Но в други елементи на Китай към този момент се надига яд против провинция Хъйлундзян. Жител на Муданджан ни споделя, че в интернет се множат хейтърските нападки против хората от провинцията.

Мъжът се притеснява, че за човек от Хъйлундзян ще става все по-трудно да си откри работа другаде. Негов прочут, който работи в прилежаща провинция и е прекарал няколко дни в режим „ домакински офис “, бил начаса отпратен от шефа си, когато поискал да се върне на работа. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР