Тревожни данни за образованието. Само една трета от 10-годишните деца

...
Тревожни данни за образованието. Само една трета от 10-годишните деца
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Всяко шесто дете у нас е извън училище


Тревожни данни за образованието. Само една трета от 10-годишните деца в света могат да прочетат и схванат елементарна писмена история, съгласно данни на УНИЦЕФ.

В България всяко шесто дете е отвън учебно заведение, а всяко пето – отвън детската градина.

Какви са аргументите и може ли да се обърне наклонността?

Третокласниците в село Камено поле четат с схващане стихотворението " Есенни листа ". В предпазеното учебно заведение учат 32 деца в слети паралелки. След ваканцията преподавателите открият обезпокоителен признак.



Има деца, които не са прочели безусловно нито една брошура. Виолетка е измежду най-любознателните, само че има и деца, които мъчно се оправят и не получават поддръжка у дома.

Семействата са с невисок обществен статус, има даже и родители, които не са грамотни.

Продължителното затваряне на учебни заведения и неналичието на достъп до качествено обучение по време на пандемията от COVID-19 ускоряват към този момент съществуващата рецесия, сигнализират от УНИЦЕФ.



Мария Александрова от България е единствена от Европа, която взе участие в полемика с Генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Заявява, че с цел да се случи същинска промяна на образованието, би трябвало да обърнем взор към най-уязвимите общности.

По данни на УНИЦЕФ всяко пето дете в България е влошило триумфа си в резултат на затварянето на учебните заведения, а съгласно МОН близо 120 000 деца в просветителната ни система са в риск от отпадане.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР