Тревожни данни за нелоялни търговски практики отчитат контролните органи в

...
Тревожни данни за нелоялни търговски практики отчитат контролните органи в
Коментари Харесай

Има ли спекула с цената на яйцата и ще поскъпнат ли преди Великден?

Тревожни данни за нелоялни търговски практики регистрират контролните органи в страната. Комисията за отбрана на потребителите откри 370 нарушавания при осъществени 350 инспекции. От тях 150 са за нелоялни търговски практики. Най-честите нарушавания, на които се натъква Комисията за отбрана на потребителите са свързани с разлика сред цената на щанда и на касата. Друго всеобщо нарушаване се оказва при грамажа на продуктите.
Прочетете още
Наред със злоупотребите и тъй като наближава Великден се заприказва и за цената на яйцата, написа Нова. За последната година повишаването при тях е към 80%, тук-там даже със 100%. Така в комерсиалната мрежа цената доближи от 38 до 72 стотинки за брой. Като приблизително за страната е 55 ст. за яйце. За последната година цената на яйцата във фабриката е скочила с 15-16 на 100.

„ Цената е не повече от 35 ст. при производител според от метода на развъждане на яйцата, само че цените са 30 -35 ст. ”, изясни Иван Тодоров от Асоциацията на земеделските производители.

Покачването изясняват с по-скъпите фураж, енергоносители, горива, само че и по-високите заплати.

„ Проблемът не е в българския производител, ние нямаме тази опция да спекулираме ”, безапелационен е Иван Ангелов, притежател на дружество за яйца.

„ Първият фактор, съгласно мен, е нерентабилното и не задоволително рентабилно произвеждане, което употребява повече еленергия, повече човешки труд и оттова нататък и идващите фактори са свързани с дистрибуцията на готовия артикул ”, съобщи Васил Симов, изпълнителен шеф на Софийската стокова борса.

Ново покачване на яйцата по Великден производителите не чакат. „ Според мен всичко идва от производителя, доставчика и то си върви по веригата. Стараем се оптимално да държим цените по-ниски, колкото е допустимо ”, изяснява Даниела Константинова, продавач-консултант.

След като страната стартира инспекции за изкуствено повишени цени в комерсиалната мрежа - към този момент има резултат. Данните на КЗП демонстрират, че нарушаванията са повече от броя на инспекциите. „ На всички е ясно, че някъде от производител, снабдител до магазина се случва едно голословно завишаване на цените. При млечните артикули са най-драстични разликите ”, съобщи Ангел Джалев от КЗП.

Проверките в търсене на нелоялни търговски практики не престават.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР