Тревожни данни за младите хора и дрогата. Всеки четвърти студент

...
Тревожни данни за младите хора и дрогата. Всеки четвърти студент
Коментари Харесай

Синтетичната дрога става все по-популярна у нас

Тревожни данни за младежите и дрогата. Всеки четвърти студент у нас е пушил марихуана, демонстрират последните изследвания. Според статистиката - над 25 % от младежите са употребявали опиат.
 
Най-популярната дрога измежду студентите е марихуаната, следвана от хашиша, амфетамините и кокаина. Младежите използват опиати съвсем всеки ден. Данните демонстрират още, че първият допир на студентите до опиати най-често става по време на ваучър. Над половината интервюирани в изследването са на мнение, че използването на марихуана е рискова за здравето.
 
През последните години синтетичната дрога става все по-популярна и рискова.
 
„ Разликата сред синтетични опиати и останалите е, че те се вършат най-вече и единствено от химия. Повечето младежи употребяват интернет и е доста елементарно да попаднат на наркотично вещество, което могат да си поръчат ”, разяснява Стефан Бакалов – шеф отдел в Митническо разузнаване и проучване.
 
Освен че достъпът е елементарен, и цената е по-ниска. „ Един грам кокаин се търгува за 100-130 лева, до момента в който същото количество синтетика за 20-30 лева най-много ”, добавя Стефан Бакалов.
 
Същевременно обаче синтетичните опиати са в пъти по-опасни. „ Те са извънредно мощни субстанции. От 1 грам може да се създадат 10 000 дози. Представете си какъв брой е мощно ”, уточни Стефан Бакалов.-->
 
Консумацията, даже на една доза, може да се окаже смъртоносна.
 
„ Новите опиати са доста рискови поради съществуването на психостимуланти в тях. Тези опиати имат мощен резултат върху мозъчните центрове на дишането и сърдечната активност. Могат да доведат до летален излаз ”, сподели доктор Цветеслава Гълъбова.
 
Д-р Гълъбова, която е шеф на държавната психиатрична болница  „ Св. Иван Рилски ”, съобщи, че през последните години броят на хората, които стигат до хоспитализация след използването на синтетична дрога се усилва.
 
Оказва се, че синтетичната дрога е по-опасна даже от кокаина и хероина. Зависимостта се лекува по-трудно от тази към другите опиати. Причината – този тип основава психическа взаимозависимост, само че не и физическа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР